Novi koronavirus in domače živali: Doslej nobenih dokazov o prenosu
Družba
Tipografija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE) priporočata ljudem, da tudi v stiku z živalmi upoštevajo splošne higienske ukrepe, obenem pa se izogibajo stikom s potepuškimi živalmi.

Na ljubljanski veterinarski fakulteti pojasnjujejo, da je »zelo verjetno, da je bil pri prenosu SARS-CoV-2 iz živalskih rezervoarjev na človeka vključen vmesni gostitelj. Genetske analize virusa kažejo, da njegovi predniki izvirajo iz netopirjev, trenutno pa še nimamo podatkov o potencialnem vmesnem gostitelju, so pa to lahko različne živalske vrste, vključno z divjimi živalmi, domačimi živalmi, torej ljubiteljskimi ali rejenimi, in potepuškimi živalmi«. Trenutno je aktualna domneva, da virus izvira iz netopirja, od katerega se je prenesel na luskavce in z njih na ljudi.

Okuženi brez ljubkovanja svojih ljubljenčkov

Kljub temu da glede na doslej zbrane informacije torej ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus ali zbolele zaradi okužb z novim koronavirusom, pa vseeno velja previdnost ob stiku z bolnimi živalmi in pokvarjenimi živalskimi proizvodi ter izogibanje stikov s potepuškimi psi in mačkami, glodavci, pticami in netopirji, pravijo.

Še posebej pozorne naj bodo osebe, ki prebolevajo akutno okužbo dihal, dodajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in jim svetujejo omejitev stikov z domačimi živalmi. To pomeni, da živali ne božajo, objemajo, ljubkujejo ali si delijo hrano z njo. Živali naj okužene osebe tudi ne ližejo. Če je le mogoče, naj za živali skrbi zdrava oseba v gospodinjstvu, če pa se okužena oseba ne more izogniti stiku z domačimi živalmi, naj nosi obrazno masko, pred stikom z živaljo in po njem pa naj si obvezno umije in razkuži roke. »Lastniki živali, ki so v domači karanteni oziroma samoizolaciji, naj svoje ljubljenčke seveda obdržijo pri sebi, vendar naj se živali ne oziroma čim manj gibljejo zunaj,« še pravijo na NIJZ.

Poboji potepuških psov in mačk

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:14

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300