Koronavirus v Švedski: Oblasti vzpodbujajo ljudi, naj se na prostem naužijejo svežega zraka!
Družba
Tipografija

Švedska se je za razliko od številnih drugih držav odločila, da bo širjenje novega koronavirusa med ljudmi poskušala zajeziti z manj strogimi ukrepi. Osnovne šole, restavracije in bari tako ostajajo odprti. Oblasti poleg tega vzpodbujajo ljudi, naj se na prostem naužijejo svežega zraka. K temu jih je v ponedeljek pozval nekdanji švedski epidemiolog in sedanji svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Johan Giesecke.

"Vzemite seboj prijatelja in hodita meter narazen. Ne objemajte sosedov. Prinesite grelne blazine in se usedite na klopco v parku. Če sedite doma, je tudi slabo za vaše zdravje," je na televiziji pozval Giesecke.

Švedski ukrepi, ki so v nasprotju z omejevanjem javnega življenja in karantenami v številnih državah sveta, so že vzpodbudili razpravo o pravilnosti ravnanja švedskih oblasti.

"Ne smemo dopustiti, da bi se človeški obup iz Wuhana ali Bergama ponovil na Švedskem. To bi bilo kockanje, ki krši najbolj temeljno načelo družbe: da ima vsak človek svojo neločljivo lastno vrednost," je v nedeljo opozoril največji švedski dnevnik Dagens Nyheter in pozval k bodisi ostrejšim ukrepom ali splošnemu testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Švedski premier Stefan Lofven je v nedeljskem televizijskem nagovoru sodržavljane pozval, naj se obnašajo odgovorno in sledijo priporočilom vlade. Ta vključujejo delo od doma, da ljudje ostanejo doma, če se počutijo bolne, izvajanje socialne distance ter da ljudje ne hodijo od doma, če spadajo v rizične skupine ali so starejši od 70 let.

Švedska je doslej tudi prepovedala zbiranje skupin na javnih mestih, ki so večje od 500 ljudi. Srednjim šolam in univerzam je vlada zgolj svetovala, naj zaprejo vrata in izobraževanje opravljajo preko spleta. So pa danes dodatno omejili delo restavracij in barov, ki bodo tako poslej stregli zgolj za mizo. Na tak način naj bi se ognili preveliki gneči v teh prostorih. Prebivalce so tudi pozvali, naj razmislijo o morebitnih obiskih sorodnikov v času velikonočnih praznikov.

Na Švedskem tako za številne življenje po navedbah AFP poteka po ustaljenih tirnicah. Ob koncu tedna so bili bari in restavracije nabito polni. Nič drugače ni na mestnih avtobusih v prestolnici Stockholm v času največje prometne konice.

Je pa Švedska v skladu s preostalo Evropsko unijo zaprla svoje meje za nenujna potovanja.

Sosednja Norveška je že pred dvema tednoma na drugi strani uvedla najstrožje ukrepe v obdobju miru doslej, prepovedala vse športne in kulturne prireditve ter zaprla šole in podjetja.

Na Švedskem so doslej potrdili 2272 primerov okužbe z novim koronavirusom. Norveška in Danska, ki imata vsaka približno za polovico švedskega prebivalstva, sta doslej potrdili 2566 oziroma 1577 primerov okužb.

Za vse skandinavske države sicer velja, da imajo še veliko število nepotrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, saj testirajo zgolj bolnike s hujšimi znaki koronavirusne bolezni 19.

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 06:06

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300