Neenakost med učenci se je s šolanjem na daljavo še povečala
Družba
Tipografija

Pred dobrim mesecem je klasični pouk tako rekoč čez noč zamenjalo izobraževanje na daljavo, ki temelji na rabi in uporabi sodobnih tehnologij. Toda vse slovenske družine nimajo dostopa do spleta, tablic, računalnikov, ali pa jih imajo premalo, prav tako vsi niso enako računalniško usposobljeni. Rezultat obojega je poglabljanje neenakosti med vrstniki.

Da bi to oviro premagali, so na šolskem ministrstvu z donatorji razdelili že 701 tablico oz. računalnik ter 800 modemov. A kljub množičnemu odzivu donatorjev, šol in posameznikov sredi aprila ostaja še več kot 600 učencev, ki so se zaradi manjka sodobne opreme znašli v neenakopravnem položaju. Na to opozarjajo tudi v uradu Varuha človekovih pravic. »Šole so zaprte, učenje na daljavo pa v veliki meri temelji na dostopu do informacijske tehnologije in predvideva aktivno udeležbo staršev. Pri Varuhu človekovih pravic poudarjamo, da imamo v Sloveniji več sto družin, ki nimajo dostopa do interneta, računalnika. Tudi tiskalnika in papirja ne. To, kar je mnogim samoumevno, za nekatere družine ni. Tiskanje učnih vsebin je za take družine zagotovo velik problem.«

Ker gre za posamezne primere, razdrobljene po Sloveniji, so v ospredje stopile šole. In kot ugotavlja Eva Klemenčič s Pedagoškega inštituta, so te ubrale različne poti. Tako nekateri učenci naloge in navodila, kaj naj počnejo, prejemajo po telefonu, za povratno informacijo pa zvezke, delovne zvezke ali izdelke fotografirajo in pošljejo učitelju; nekaterim učencem učitelji vsebine dostavljajo preko Civilne zaščite, prostovoljcev …, je izkušnje s terena predstavila Klemenčičeva. Poudarila je, da se s tem povečuje neenakost. Seveda pa je relevantno še vprašanje računalniške pismenosti in usposobljenosti učencev za rokovanje z računalniki in tablicami, še posebej tistih, ki te tehnologije pred tem niso imeli. Pa tudi sicer je računalniška pismenost pod vprašajem. Raziskava iz leta 2016 je namreč pokazala, da so četrtošolci v Sloveniji bolj bralno pismeni na papirju kakor na računalniku, je izpostavila Klemenčičeva.

»Bojim se, da noben sistem ocenjevanja na daljavo ne bo verodostojen«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300