Je država pozabila na otroke s posebnimi potrebami?
Družba
Tipografija

Starši otrok s posebnimi potrebami so zaskrbljeni, saj njihovi otroci niso med tistimi, ki bodo v ponedeljek sedli v šolske klopi. V njihovem primeru ne gre zgolj za učni proces, pač pa tudi za druge aktivnosti, ki se v šoli izvajajo in pomembno vplivajo na njihov razvoj, kot so fizioterapija, delovna terapija in logoped. »Številni otroci so v zadnjih dveh mesecih nazadovali v razvoju, mi namreč nismo strokovnjaki na teh področjih. Preveč bo žrtev, takšnih in drugačnih. Otroci nujno potrebujejo tako pomoč kot socializacijo,« pravi Vanja Ropič, mama Vida Knehtla iz Ptuja.

Okrožnica ministrstva z navodili kdo in pod kakšnimi pogoji se v ponedeljek, 18. maja, vrača v šolske klopi, je starše otrok s posebnimi potrebami šokirala. Prepričani, da bo tudi Slovenija, po vzoru številnih drugih držav, med prvimi nazaj v šolske klopi poslala prav njihove otroke, so doživeli hladen tuš. Akcija, ki je sledila, je stekla spontano, zbrali so se in na ministrstvo za izobraževanje poslali dopis. Zapisali so, da so zelo zaskrbljeni in da takšne odločitve politike njihove otroke spravljajo v povsem neenakovreden položaj z drugimi.

Starši so izčrpani, hkrati pravijo, da je vrnitev v šole nujna za otroke: »Pomembno je, da se tudi ti otroci vrnejo v šolo, ker je klima v okolju zadnja dva meseca na njih vplivala zelo slabo, ker so zelo dolgo obdobje brez prepotrebnih terapij in defektoloških obravnav, ki so jim na voljo v šoli, ker so iztrgani iz svoje dnevne rutine. Ker jim je ta domača, je to poslabšalo njihovo razpoloženje, prav tako zdravstveno stanje (spastičnost, epileptični napadi, napadi panike, agresije, otožnosti, apatičnosti …). On-line šolanje nikakor ne pride v poštev za omenjene otroke, saj večinoma nimajo sposobnosti in koncentracije za delo brez vodstva strokovnjaka – defektologa, prav tako staršev 'ne ubogajo'. Učiteljica v razredu jim namreč predstavlja veliko več, kot opiše to ta beseda. Starši nismo usposobljeni za takšne vrste šolanja, saj ti otroci potrebujejo posebne pristope, prav tako starši nismo fizioterapevti, logopedi itn., kar se pa sedaj od nas seveda pričakuje,« pravi Ropičeva, predsednica sveta staršev OŠ Gustava Šiliha Maribor.

Izgovorov ni …

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 05:24

    Zaradi povožene živali je promet oviran na pomurski avtocesti na uvozu Lipovci proti Murski Soboti.Ponekod na Dolenjskem megla v pasovih[…]

radioptuj300