Občine plačale skoraj enako, kot če bi bili vrtci normalno odprti
Družba
Tipografija

Ta teden so se po dobrih dveh mesecih ponovno odprla vrata šol in vrtcev. Čeprav so bili vrtci od 16. marca do 18. maja zaprti in je bila glavnina zaposlenih na čakanju na delo, materialni stroški pa so bili zaradi neobratovanja minimalni, občine niso nosile nič manj finančnega bremena kot sicer v običajnih razmerah.

Starši v času izrednih razmer vrtca niso bili dolžni plačevati. Vse stroške, ki so nastajali, med njimi so seveda najvišji stroški dela, so pokrivale občine. Te so lahko zahtevke za povračilo dela stroškov za vrtce državi priglasile šele v sredini maja, ko je šla epidemija že skoraj h koncu.

Mestna občina (MO) Ptuj je za vse stroške, ki nastajajo v zvezi z varstvom predšolskih otrok, v letošnjem januarju namenila 244.000 in februarja 246.000 evrov. Gre za meseca, ko se je poslovalo v povsem običajnih razmerah in ko so del stroškov delovanja vrtcev še plačevali starši otrok. Stroški za april, ko so bili vrtci ves mesec zaprti in sofinanciranja staršev ni bilo, so za MO Ptuj znašali 302.000 evrov. MO Ptuj je na ministrstvo za izobraževanja naslovila zahtevek za povračilo za mesec april v znesku 60.000 evrov. »Občina je lahko priglasila znesek izpada plačila staršev za otroke. Znesek je bilo treba ustrezno znižati še zaradi prihrankov zaradi zaprtja vrtcev (80 % nadomestila plače, nižji stroški prehrane in prevoza ter nižji drugi stroški,« so pojasnili na MO Ptuj. Pod črto bo strošek (ne)delovanja vrtcev za april, čeprav so bili ves mesec zaprti, za MO Ptuj znašal 242.000 evrov. Gre za približno enak znesek, kot ga plača občina za vrtce, ko normalno obratujejo. Na MO Ptuj so dodali, da niso pričakovali, da bi država pokrila stroške plač zaposlenih, ki so bili na čakanju na delo, kot je to omogočila v gospodarskem sektorju. »Od začetka je bilo v zakonu jasno zapisano, da ta ukrep velja za gospodarstvo. V zakonu je bilo tudi jasno zapisano, da država krije strošek staršev.«

Kidričani za april »privarčevali« okoli 20 tisočakov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300