Koronavirus: od teorij zarot do strokovnih ugotovitev
Družba
Tipografija

Epidemija koronavirusne bolezni covid-19 je sprožila vrsto vprašanj in raziskav, ki iščejo odgovore nanje. Strokovnjaki po svetu se mrzlično trudijo razumeti virus in ga obvladati. Pri tem se v marsičem ne strinjajo, saj je v zvezi z delovanjem koronavirusa, odzivom človeškega organizma in zdravljenjem še vedno veliko neznank, toda nekatere ugotovitve so vendarle že podkrepljene s toliko resnimi raziskavami, da jim kaže prisluhniti.

Vsekakor bolj kot teorijam zarot, ki nenadzorovano krožijo po družbenih omrežjih, ali nevarnim neumnostim, ki jih trosijo celo nekateri neuravnovešeni politiki.

Znanstveniki po svetu tekmujejo (in hvala bogu pri tem pogosto tudi sodelujejo), kdo bo odkril kaj novega v zvezi z boleznijo covid-19 in pripomogel, da bodo ukrepi proti njej lažji in uspešnejši.

Krvna skupina 0 odpornejša proti covidu-19

Ena od pomembnejših ugotovitev doslej je, da ima pri okužbi in tudi poteku bolezni pomembno vlogo očitno tudi človekova krvna skupina. Med prvimi so to začeli ugotavljati kitajski znanstveniki, njihove trditve s svojimi raziskavami pa že potrjujejo ameriški, norveški, iranski, nemški in tudi drugi raziskovalci.

Eno takšnih raziskav, o izsledkih katere so poročali v New England Journal of Medicine, so izvedli znanstveniki z univerz v nemškem Kielu in norveškem Oslu, ki jih je vodil dr. Andre Franke. Preučevali so vzorce krvi 1610 bolnikov s hudo obliko bolezni iz Italije in Španije ter primerjali njihov DNK s podatki 2205 zdravih krvodajalcev iz obeh držav. Ugotovili so, da naj bi bili ljudje s krvno skupino 0 kar 50-odstotno varnejši pred okužbo s koronavirusom oziroma zapleti zaradi njega kot ljudje s krvnimi skupinami A – ti naj bi bili v največji nevarnosti za okužbo – ter B in AB.

Podobno ugotavljajo tudi strokovnjaki ameriškega biotehnološkega podjetja 23andMe, rezultati njihovih dosedanjih raziskav kažejo, da je pri ljudeh s krvno skupino 0 za od 8 do 19 odstotkov manjša verjetnost za okužbo s koronavirusom v primerjavi z drugimi. Prav tako so tudi oni ugotovili, da so najbolj ogroženi tisti s krvno skupino A. Pri tem pa, tako kot njihovi  kolegi po svetu, opozarjajo, da bo za dokončne sklepe, vključno z odstotki, o povezanosti med krvno skupino in obolevnostjo za covidom-19 potrebnih še kar precej raziskav in preiskav, na podlagi katerih bodo natančneje razumeli gensko strukturo, ki povzroča te razlike. 

Protibolečinske tablete pod drobnogledom

Cepljeni proti tuberkulozi manj ogroženi

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prireditvenik

radioptuj300