Destrnik: Puščice letijo na vse strani, rešitev je stavbna pravica
Družba
Tipografija

Večnamenski rekreacijski center, ki so ga destrniški upokojenci pomagali graditi tako s svojimi rokami kot doniranim materialom, je bil zadnje mesece uradno zaprt. Inšpektor je namreč prepovedal uporabo kegljišča, ker objekt ni imel uporabnega dovoljenja, del je bil celo črna gradnja. Zapletlo pa se je tudi pri lastništvu, saj pripada občini in ne društvu. Zaradi vsega naštetega so se nato zaostrili še odnosi med upokojenci in županom Francem Pukšičem, ki je obljubil, da bo objekt legaliziral v najkrajšem možnem času.

In res, ptujska upravna enota je 8. julija izdala odločbo, s katero je večnamenski rekreacijski center v Janežovskem Vrhu 42 legalizirala, kar pomeni, »da objekt ni nelegalen ali neskladen in da ima uporabno dovoljenje v skladu z gradbenim zakonom«. Konec dober, vse dobro, porečete. Le da zgodba še nima konca. Res je, da ima kegljišče zdaj vsa potrebna dovoljenja države za uporabo, marsikaj pa morajo zdaj med seboj rešiti še župan in upokojenci oziroma njihov predsednik Branko Goričan, tudi opozicijski svetnik.

A najprej spomnimo, kako se je vse skupaj začelo. Objekt so gradili še pod prejšnjim županom Vladimirjem Vindišem, občina Destrnik in društvo pa sta sklenila pogodbo o sofinanciranju gradnje centra, in sicer je bila investitorica občina, društvo pa sofinancer. Zgodba o večnamenskem rekreacijskem centru pa ni problematična le zato, ker stavba ni dobila uporabnega dovoljenja, ampak je predvsem žalostna, ker so se člani društva upokojencev gradnje lotili z veliko navdušenja, opravljenih prostovoljnih ur in darovanega materiala v prepričanju, da gradijo nekaj svojega.

Garali, a ostali brez vsega

Ko so gradnjo zaključili, so namreč ugotovili, da so postopki tekli po domače oziroma »v neskladju z zakonodajo in brez spoštovanja pravil javnega naročanja« ter da kljub vloženim 86.000 evrom in neštetim delovnim uram v resnici sploh niso lastniki »svojega objekta«. Kegljišče so sicer uporabljali tudi brez uporabnega dovoljenja, a vendar zelo razočarani, ker so bili tako zavedeni. Eni so zato svojo jezo stresali na prejšnje občinsko vodstvo, drugi na sedanjega župana, ki po njihovem ni začel pravočasno reševati legalizacije. Obenem so se bali, da bodo morali del objekta celo porušiti. Gradbeni inšpektor je namreč občini Destrnik kot lastnici v začetku leta prepovedal uporabo kegljišča do pridobitve uporabnega dovoljenja, hkrati pa v 180 dneh odredil tudi odstranitev dveh nadstreškov, ki nista v skladu s projektno dokumentacijo in za katera ni bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. A zdaj, kot rečeno, upokojencem ni treba več skrbeti ne za legalizacijo ne za rušenje, zdaj morajo samo še urediti pravna razmerja z lastnico – občino.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300