Ptuj : 70 let Lovske družine Jože Lacko Ptuj
Družba
Tipografija

Lovska družina Jože Lacko Ptuj letos praznuje 70-letnico delovanja. Vanjo so se 7. januarja 1950 na ustanovnem občnem zboru povezale lovske družine Dornava, Grajena pri Ptuju in Rogoznica, v register društev pa je bila LD Jože Lacko Ptuj vpisana 14. aprila istega leta. V jubilejnem letu ima 51 članov, je povedal starešina Boštjan Prosenjak. Zaradi korona krize pravega praznovanja še niso imeli.

Na svečani seji UO so junija podelili zahvale za uspešno sodelovanje MO Ptuj, ČS Spuhlja, Policijski postaji Ptuj in sosednjim lovskim družinam. Posebej so ponosni, da jim je ob 70-letnici delovanja uspelo izdati zbornik, ki je še popolnejši kot tisti, ki so ga izdali ob svoji 50-letnici. V vmesnem obdobju jim je uspelo pridobiti nekatere nove podatke tudi iz osebnih zbirk svojih članov, popravili pa so tudi nekaj napak iz zbornika, izdanega ob 50-letnici.

Spreminja se lovstvo, spreminja se zakonodaja

„Živimo v prehodnem obdobju za naše lovstvo. Lovstvo se spreminja, spremenilo se je lastništvo lovišč, spreminja se zakonodaja ... Ker smo lovci ves čas na udaru, je naš namen in želja razložiti oz. javnosti približati pomen lovstva v najširšem pomenu. Zato smo se odločili za izdajo zbornika ob 70-letnici, s katerim želimo lovce predstaviti kot varuhe narave in gojitelje divjadi,“ je izpostavil starešina Boštjan Prosenjak.

Po sedmih desetletjih delovanja je LD Jože Lacko Ptuj dobro organizirana lovska družina, ki se še kako zaveda svojega poslanstva. Lovce v gozd vleče ljubezen do narave. Zavedajo se, da lovstvo ni več samo kult trofeje, sestavni del boljšega in učinkovitejšega lova je postal šolan pes. Lovci se ves čas tudi izobražujejo, saj lovstvo zahteva vedno več znanja. V lovskih družinah postaja čedalje pomembnejša skrb za ohranjanje naravnega ravnovesja in krepitev zavesti vsakega posameznika za odgovorno ravnanje z okoljem. Njihova velika želja tudi je, da bi svoje vrste okrepili, da bi na občnih zborih v prihodnje sprejeli več novih članov, lovcev – pripravnikov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300