Šolska torba naj ima odsevne trakove
Družba
Tipografija

Slab mesec nas loči do začetka novega šolskega leta in v marsikateri družini se nanj že pripravljajo z nakupom šolskih potrebščin. Predvsem v nižjih razredih je treba poskrbeti tudi za barvice, flomastre in ustrezno šolsko torbo. Pri slednji izbira ni preprosta, poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in opozarjajo, da naj šolska torba poskrbi tudi za vidnost otroka.

Šolsko torbo pogosto izberejo otroci. Prav je, da je otroku všeč, a pri izbiri moramo biti pozorni tudi na udobje, primerno velikost, funkcionalnost in varnostni vidik, so zapisali na ZPS. Če otrok vztraja pri torbi s svojim najljubšim risanim junakom ali športnikom, torba pa ne ustreza drugim kriterijem, je morda rešitev, da ima tak motiv na peresnici, zvezkih, vrečki za športno opremo.

Na trgu je zadnje desetletje ob klasičnih šolskih torbah poplava nahrbtnikov, ki so bolj ali manj primerni tudi kot šolska torba. Z izbiro ustrezne torbe oziroma šolskega nahrbtnika bomo šolarju omogočili pravilno držo in preprečili pogosto nepotrebne bolečine v hrbtu, ramenih in vratu, so poudarili. Zato je treba pred nakupom po nasvetu zveze preveriti tudi podatek o teži same šolske torbe, sploh če otrok v šolo hodi peš. Če pa razmišljajo o šolski torbi na koleščkih, pa naj starši razmislijo, koliko ovir ima otrok na poti od doma do razreda, ko bo moral polno torbo dvigniti.

V ZPS priporočajo izbiro torbe, ki ustreza šolarjevi telesni zgradbi in potrebam. Velikost torbe naj bo sorazmerna z njegovo velikostjo, dolžino in širino hrbtišča. Dobre torbe imajo naramnici povezani s pasovoma, enim v višini prsi in drugim v višini trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu. Na ta način se teža enakomerneje porazdeli, kar razbremeni hrbtenico, pasovi pa tudi preprečijo "udarjanje" torbe ob hrbet.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300