Dva krvodajalca stokratnika: Posebni, skromni vitezi
Družba
Tipografija

Redni krvodajalci, ki pridejo do številke sto darovanj in postanejo »vitezi«, v tem po navadi ne vidijo nič posebnega. Vse druži skromnost, brez poveličevanja svojih še kako velikih in dolgotrajnih altruističnih dejanj. Prav tako skromno na svoje početje gledata krvodajalca Drago Furek in Janez Golob. Pa vendar je prav, da se jima zahvalimo za to, da sta v več desetletjih darovanja pomagala ohraniti mnoga življenja.

»Ker je bil moj oče krvodajalec, sem le nadaljeval njegovo pot. Začel sem v vojski, strahu pred iglo pa nikoli ni bilo. V 35 letih sem prišel do številke sto darovanj, kar zame ne pomeni nič posebnega. Tudi v prihodnje bom nadaljeval, dokler bom le lahko. Ljudje vedno potrebujejo pomoč in zavedam se, da je kri zanje vredna več kot zlato. Zakaj je ne bi daroval, če lahko rešuješ življenja,« je ob majhni, razmeram primerni slovesnosti, ki je potekala v ptujski bolnišnici in na kateri so spomnili na kar dva stokratnika, dejal eden izmed njiju, Hajdinčan Drago Furek, s svojimi 54 leti eden mlajših krvodajalcev, ki so se pridružili vitezom.

Tako kot on je tudi Janez Golob iz Ptuja kri prvič daroval v JNA, bilo je to davnega leta 1974. V vojski je to še enkrat ponovil, nato pa vse svoje življenje daroval na enoti za transfuzijsko dejavnost v SB Ptuj. Na krvodajalski stol je tako tokrat sedel 98. zapored in skupaj z obema darovanjema v vojski postal nov vitez krvodajalstva. Kot je dejal, je vsa ta leta čutil, da je smiselno vztrajati, saj mu občutek humanosti, da je nekomu pomagal, pomeni veliko. Kot skorajda vsi redni krvodajalci tudi on pravi, da je vseh 45 let kri z veseljem daroval: »V kratkem bom sicer dopolnil 65 let, nato žal zaradi zakonskih omejitev krvodajalstvo več ne bo možno, drugače pa bi še naprej z veseljem daroval.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300