Dom upokojencev Ptuj: Dnevno operejo kar 800 kilogramov perila
Družba
Tipografija

V Domu upokojencev Ptuj operejo ogromne količine perila. Dnevno okrog 700 do 800 kilogramov. Čeprav pralnica predstavlja pomemben del ustanove, pa so pogoji za delo povsem neprimerni. Porstor je v izjemno nizki kleti, brez pravega prezračevanja in dnevne svetlobe. Delavke se nadejajo, da bodo v Žabjaku, kjer naj bi kmalu stekla gradnja nove enote doma s centralno kuhinjo in pralnico, tudi one dobile primernejše prostore za delo.

Ogromne količine posteljnine, brisač, osebnih oblačil, delovnih oblačil in ostalega perila – za čistočo vsega tega skrbi šest delavk Doma upokojencev Ptuj, ki delajo v pralnici. Kot pravi vodja pralnice Valerija Vertič, vse delajo z velikim veseljem, kar pa ni zmeraj lahko, saj jim delo – predvsem v poletnih mesecih – otežuje vročina. Štirje veliki pralni stroji kletne prostore dodobra segrejejo. Največji stroj opere kar 60 kilogramov perila, ostali so manjši. Tudi ogromen likalni stroj za posteljno perilo prispeva svoje, tako da je zrak v pralnici precej suh in vroč. Da je mera polna, nimajo niti prave dnevne svetlobe. Izjemno dišeči, a žal tudi prenatrpani prostori, so vidno dotrajani. S stropov pada omet, kar je posledica vlage in slabega prezračevanja.

Kot pravi direktorica Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički, so slabi pogoji v pralnici eden izmed razlogov, da si tako močno prizadeva, da se čim prej začne gradnja enote v Žabjaku. To je pred upokojitvijo eden njenih glavnih ciljev.

Nove, primernejše prostore za delo si želijo tudi delavke, ki vsakodnevno marljivo in vestno opravljajo svoje delo. Kot povedo z veseljem, jih je sicer šest, a imajo družbo. „Pred časom se nam je pridružila Frančka. Tako smo poimenovale pomoč, ki smo jo dobile v pralnici. Gre za likalno lutko, na kateri se likajo bluze, majice, srajce ipd. To nam je olajšalo delo, dejansko smo se modernizirali,“ pravi vodja pralnice v ptujskem DU.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300