Na spletu tudi že vsak drugi starejši od 65 let
Družba
Tipografija

Čeprav digitalizacija že dolgo sodi med razvojne prioritete Evropske unije in verjetno tudi drugih držav, smo se pomena internetne povezave s svetom še posebej zavedeli šele med »lockdownom« v času pandemije, ko se je družbeno življenje tako rekoč ustavilo, saj so bile onemogočene klasične oblike druženja in komuniciranja.

Po podatkih statističnega urada smo Slovenci ob razglasitvi pandemije internet izkoristili kot nadomestilo za komuniciranje, izobraževanje, nakupovanje, zabavo in izvajanje različnih drugih aktivnosti. Tako je internet v prvem četrtletju letošnjega leta redno uporabljalo kar 87 odstotkov ljudi, starih od 16 do 74 let, v primerjavi z lanskim letom torej štiri odstotke več. Statistika ločuje tudi med tistimi, ki so internet uporabljali vsak ali skoraj vsak dan, in drugimi, ki brez njega ne morejo, saj so ga uporabljali večkrat na dan.

76 odstotkov statistično obravnavane populacije je bilo na spletu enkrat dnevno (lani 74 %), večkrat na dan pa 75 odstotkov, kar je za šest odstotkov več kot v istem obdobju lani. Medtem ko lani interneta še nikoli ni uporabljalo 13 odstotkov ljudi, se je ta delež letos ustavil pri 11 odstotkih. Kot je razvidno iz tabele o rednih uporabnikih interneta po starostnih skupinah, so ga Slovenci do 54. leta starosti koristili skoraj vsi, nato pa je do starosti 64 let to število padlo pod 80 odstotkov. Po pričakovanjih je bil z 51 odstotki delež rednih uporabnikov interneta v času pandemije pa tudi sicer najmanjši v starostni skupini od 65 do 74, pa vendar ta hkrati pomeni, da celo v generaciji, ki ni bila digitalno vzgojena, internet postaja del vsakdana pri vsakem drugem, ki je starejši od 65 let. Zanimivo bi bilo izvedeti, kako je z uporabo spleta pri populaciji nad 74 let, vendar je statistiki žal niso zajeli v omenjeno analizo.

Četrtina online naročil pri zdravniku

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300