Oči moramo redno uriti
Družba
Tipografija

Pešanje vida in degenerativna očesna obolenja niso neizogibna posledica staranja. Če bomo poskrbeli za svoje oči, lahko takšne tegobe, vsaj deloma, tudi preprečimo. Predvsem je pomembno, da se pravilno hranimo in čim več gibljemo, k boljšemu vidu pa pripomorejo tudi sončna svetloba, sprostitev in pravilno dihanje.

Dobro prekrvljene oči so preskrbljene z vsemi potrebnimi vitalnimi snovmi. Najprimernejše sredstvo za dobro prekrvitev telesa pa je zagotovo redno ukvarjanje s športom. Telovadba krepi imunski sistem, tako da se lahko telo samo uspešno spopade z morebitnimi žariščnimi vnetji, tudi v očeh. In ne nazadnje, gibanje odlično vpliva na duševnost: človek se sprosti, s tem se sprostijo v njem nakopičeni stresni hormoni. Sproščeno telo pa je osnovni pogoj za dober vid. S telesno dejavnostjo urimo tudi očesne mišice. Oči namreč spremljajo vsak gib in tako preprečujejo, da bi mišice postale toge.

Urjenje oči z rastrskimi očali

Izvirna in zelo učinkovita metoda urjenja vida so rastrska očala. V ta očala je namesto korekcijskega stekla vstavljena zatemnjena plošča ali folija iz umetne snovi s pikčasto mrežo oziroma z rastrom, podobna sestavljenemu, fasetnemu očesu muhe. Svetlobni žarki, ki prodirajo skozi luknjice, se zberejo že pred očesom in padejo naravnost na sredino mrežnice, torej tja, kjer je vid najostrejši. Tako nastane skoraj ostra slika, ki spodbudi možgane, da prek očesnih mišic dosežejo nastavitev preostale ostrine. Prednost uporabe rastrskih očal je tudi, da skoznje ne moremo kar strmeti. Pogled mora namreč nenehoma potovati od luknjice do luknjice, to pa pospešuje gibljivost oči. Rezultati poskusov kažejo, da 20- do 30-minutno nošenje rastrskih očal na dan pozitivno deluje zlasti na sposobnost zaznavanja, na ostrino vida in občutenje barv ter na gibljivost in svetlobno toleranco oči, in sicer ne glede na motnjo vida. Poleg tega tovrstno urjenje oči nima prav nobenih stranskih učinkov. Paziti morate le, da takih očal ne nosite, kadar vozite avto.

Blagodejni zeliščni pripravki za oči

PETERŠILJ

Žlico svežega peteršilja prelijemo s četrt litra vrele vode, čez 15 minut pa dobro odcedimo. Dve krpici iz gaze ali blazinici iz vate namočimo v mlačno tekočino, ju rahlo ožamemo in za 15 minut položimo na zaprte oči.

KAMILICE

Žličko posušenih kamiličnih cvetov ali komarčkovih semen prelijemo s četrt litra vode, pokrito namakamo deset minut, nato dobro precedimo. Obkladke pustimo delovati na očeh 10–15 minut.

MED IN MLEKO

Četrt žličke čebeljega medu raztopimo v žlici vode in tekočino nakapamo na oči. Ali pa zmešamo četrt litra mleka in žlico ali dve rožne vode ter obkladka prepojimo z mešanico in ju položimo na oči za 15 minut.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300