Pravljični sedmi salon Traminec
Družba
Tipografija

Sedmo leto zapored so se ljubitelji žlahtne vinske kapljice družili na gradu Negova pri Gornji Radgoni. Tam je v ponedeljek, 22. avgusta 2016, potekal 7. Salon Traminec. Na gradu se je zbralo 1200 gostov, ki so okušali 109 različnih tramincev iz 7 držav ter hrano 15 kulinaričnih mojstrov iz vse Slovenije.

OrganizatorjiSalona Traminec,Kultprotur, Mediaspeed in Vina Steyer, si že 7 let prizadevajo za dvigovanje in negovanje vinske tradicije in kulture pitja. Salon Traminec je obiskovalcem tudi letos ponudil preplet vin, kulinarike, glasbe in umetnosti. Ljubitelji tramincev so lahko pokušali 109 vrst tramincev iz Slovenije, Italije, Nemčije, Srbije, Avstrije, Francije in Hrvaške. Izbirali so lahko vse od suhih do sladkih tramincev, penin, bio vin in arhivskih vin. Med arhivskimi vini sta bila tudi dva traminca iz leta 1983, ki je, po mnenju mnogih, najboljši vinski letnik v zgodovini.

Za to, da nihče ni ostal lačen, so poskrbeli mojstri kuhalnice iz cele Slovenije: od JB restavracije, ki velja za eno izmed 100 najboljših restavracij na svetu, do najboljše štajerske restavracije Mak; predstavili so se še študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor oz. njihova restavracija Sedem, Casino Mond, Hiša Pečovnik iz Zgornje Savinjske doline, Hotel Diana iz Murske Sobote, Hotel Golte, JGZ Brdo, Šunkarna Kodila, Gostilna Lovenjak iz Murske Sobote, Kamp Menina, Vila Prešeren z Bleda, Gostilna Zorko ter Gostilna pri Ovinku s Ptuja. Manjkali niso niti mojstri bograča iz svetovne prestolnice bograča – Lendave.

Ob srkanju vina ter okušanju prvovrstne hrane so se lahko gostje sprehodili med zidovi gradu Negova in prisluhnili zgodbam iz preteklosti ter se izobraževali na Mali šoli vinskih okusov z vinarjema Danilom Steyerjem in Boštjanom Protnerjem. Osrednji glasbeni gost je bil legendarni Prekmurec Vlado Kreslin, ki je goste na Salonu Traminec očaral že leta 2011, s svojimi uspešnicami pa je navdušil tudi tokrat. Na odru se mu je pridružil ljutomerski glasbenik Samo Budna, ki je bil pred samostojnim ustvarjanjem dolga leta član skupine Posodi mi jürja, medtem ko ga danes mnogi poznajo kot dolgoletnega sodelavca Vlada Kreslina. Za umetniški pridih je s svojo razstavo poskrbel kipar Robert Jurak, z ognjem pa sta zaplesali plesalki Neža in Maja.

Na dogodku so se predstavili tudi člani Vinske reprezentance Slovenije, sicer aktualni evropski nogometni prvaki  in napovedali Evropsko nogometno prvenstvo vinarjev, ki ga bo leta 2018 prvič gostila Slovenija.

Mediaspeed, Kultprotur in Steyer vina

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300