Srednje šole: Del stroke poziva k spremembam vpisnih pogojev
Družba
Tipografija

Ključno merilo za vpis v slovenske srednje šole so ocene zadnjega triletja, ki naj bi bile objektiven kazalnik znanja posameznega učenca. A kot opozarjajo številni šolniki, so bile ocene, tudi zaradi priporočil ministrstva in zavoda za šolstvo, konec lanskega šolskega leta prijaznejše do učencev, v tem šolskem letu pa je njihovo število praktično prepolovljeno.

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan tako poziva k spremembam vpisnih pogojev, ravnatelj ptujske gimnazije Boštjan Šeruga pravi, da morajo biti vse spremembe dobro domišljene. Čas za spremembe pa se izteka, saj je do objave razpisa za vpis v srednje šole le še slab mesec.

Da se veliko govori o prevetritvi pogojev za vpis v srednje šole, je priznala ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Maribor Nadja Jager Popović. A s kakršnimikoli spremembami na šoli, kjer izvajajo med mladostniki priljubljene programe medijski tehnik, frizer, tehnik oblikovanja, še niso seznanjeni. »Bi si pa na poklicnih in strokovnih šolah, konkretno na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, želeli drugačen postopek vpisa od obstoječega, ki temelji na pridobitvi in seštevku ocen iz osnovne šole.« Prepričana je, da bi morale poklicne in strokovne šole sprejemati dijake, ki imajo razvite sposobnosti in veščine, potrebne za poklic, v katerem se bodo bodoči dijaki izobraževali, kar pa ni nujno pogojeno s pridnostjo in zelo dobrim učnim uspehom iz osnovne šole. »Mnogokrat se izkaže, da so spretnosti, veščine nekomu dane, nekomu pa ne, kar se potem odraža na izdelku oz. storitvi. Na to opozarjamo že nekaj let, ne glede na razmere, pogojene s covidom-19,« je poudarila. A vsakršna preverjanja, ki jih ni odobrilo šolsko ministrstvo, tako kot npr. preizkus likovne nadarjenosti, ne smejo biti izvedena, dokler obstaja način vpisa na podlagi ocen, je priznala.

 Vpisni pogoji morajo biti znani do 22. januarja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300