P. Milan Kos o obiskih covid bolnikov: Obiski, ki dajejo moč in upanje
Družba
Tipografija

P. Milan Kos, gvardijan ptujskega minoritskega samostana, je v imenu ptujskih župnij in mariborskega nadškofa, metropolita msgr. Alojzija Cvikl, zadolžen za versko oskrbo bolnikov v ptujski bolnišnici. Po vzpostavitvi covid oddelka je začel razmišljati o tem, da morajo biti obiski na voljo tudi vsem tistim, ki se bodo zdravili na tem oddelku ptujske bolnišnice, ob upoštevanju vseh navodil slovenskih škofov o obiskovanju bolnikov in vseh ukrepov bolnišnic na teh oddelkih. Pred obiski se je seznanil z izkušnjami drugih duhovnikov, ki so te bolnike obiskovali na covid oddelku mariborske bolnišnice že v prvem valu pandemije.

Prvi klic za obisk bolnika na covid oddelku ptujske bolnišnice je prišel kmalu po njegovi odločitvi za to delo. Svojci so prosili za obisk očeta. Ob upoštevanju vseh ukrepov se je z njim srečal in mu podelil zakramente. „Ko obiščem bolnike na covid oddelku, sem oblečen tako, kot so oblečeni vsi, ki delajo tam: skafander, vizir … Bolniško osebje me je ob prvem obisku seznanilo, kako se je treba zaščititi, mi predstavilo zaščitno opremo ter mi v začetku pomagalo pri oblačenju in pripravi za vstop na oddelek. Zdaj to že obvladam v celoti, ob obisku se prijavim in sam oblečem v čistem prostoru, kot je to predvideno za vse, ki prihajajo v službo. Po končanem obisku pri bolnikih opremo, ki sem jo uporabil, odložim v nečistem prostoru in ga zapustim,“ je povedal p. Milan Kos.

Najtežja stvar: komunikacija

Ena največjih težav pri obiskih covid bolnikov je bila v začetku komunikacija, kako se z njimi pogovarjati, saj že zaradi bolezni težko govorijo. Težko je tudi v vsej tej zaščitni opravi nekomu povedati, da je duhovnik, da je prišel in prinesel zakramente. Sčasoma je spoznal, kako se bolnikom najlažje predstavi. Na list papirja je napisal, kdo je in zakaj prihaja, da so ga lahko na ta način spoznali. To je bilo veliko lažje, kot se predstaviti skozi masko, vizir. Je pa pogovor z bolnikom, ki ima dihalno masko, še naprej otežen, ker poteka preko zaščitne opreme. Tisti, ki lahko, sprejmejo sveto obhajilo, bolniško maziljenje.

Vsi si želijo ozdravitve ...

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300