Ljudje so željni počitnikovanj
Družba
Tipografija

Tako kot številni drugi ponudniki turističnih nastanitev so tudi Terme Ptuj zadnje goste sprejele konec oktobra lani. Vse od takrat naprej je hotel Primus popolnoma prazen, enako velja za kopališče. Deluje le dejavnost fizioterapije. Finančni izpad na račun epidemije je ogromen. V skupini Sava turizem ga ocenjujejo na okrog 35 milijonov evrov. Po nekaterih napovedih naj bi si turizem od vseh ukrepov, povezanih z zajezitvijo širjenja koronavirusa, opomogel leta 2024.

Na podlagi sprejetega odloka vlade o zapiranju turističnih kapacitet, ki je v veljavo stopil 24. oktobra lani, so v skupini Sava turizem večino svojih resortov zaprli za turistične goste. V prepričanju, da se bo epidemiološka situacija v Sloveniji tudi na ta način hitro izboljšala, so začasno prekinili izvajanje dejavnosti tudi na Ptuju, v hotelu Primus.

Od skupaj 18 hotelov skupine Sava turizem, petih apartmajskih naselij, štirih kampov in dveh glampingov sta ostala odprta le dva hotela: Ajda v Termah 3000 (Moravske Toplice) in hotel Izvir v Radencih. Na teh dveh lokacijah sprejemajo zdraviliške goste ter druge izjeme, ki jih predvideva odlok vlade (športne priprave ipd.).

Epidemija odnesla 35 milijonov evrov, odpuščanj (še) ni bilo

Epidemija koronavirusa in ukrepi, povezani s tem, so mnogim podjetjem povzročili ogromno gospodarsko škodo. Med najbolj prizadetimi je prav področje turizma. Turistične kapacitete so zaprte že polnih pet mesecev. In očitno bodo še kar nekaj časa. O tem, kakšna je poslovna škoda na ta račun in ali je že rezultirala v odpuščanjih, v skupini Sava turizem, ki zaposluje okrog 1.500 ljudi, pravijo: „Naše turistične kapacitete so za turistične goste, torej lani in letos, zaprte že skupaj skoraj šest mesecev. Izpad prihodkov iz naslova zaprtja kapacitet je približno 35 milijonov evrov. V Sloveniji turistična podjetja napovedujejo med 30 in 70 % upad prometa. Svetovni turistični analitiki pa ocenjujejo okrevanje turizma na nivo iz leta 2019 šele v letu 2024.“

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300