Turnišče, Ptuj: Z roko v roki gospodarska in kreativna dejavnost
Družba
Tipografija

V pogovoru z arhitektom in urbanistom Marjanom Berličem smo predstavili možnosti za umeščanje Športno-rehabilitacijskega centra za konje v turniški kompleks. Danes zgodbo o turniškem konju, konjereji v sklopu kmetijskega izobraževanja in drugih možnostih umeščanja gospodarskih dejavnosti ter s tem oživljanja turniškega prostora nadaljujemo.

„Osebno ocenjujem, da veliko te izjemne dediščine propada zaradi napačnega pojmovanja o namenski rabi teh objektov. Velika večina gradov in dvorcev je bila namreč grajena tako, da so v njih službovali in hkrati živeli najpomembnejši predstavniki politične in gospodarske moči. Res je, da se skozi zgodovino oblika vladanja in gospodarjenja spreminja. Nikoli pa mi ni bilo jasno, zakaj je bilo treba spreminjati obstoječe dejavnosti v teh objektih v muzejsko. Da ne bom napačno razumljen, želim poudariti, da se še kako zavedam, kako je raziskovanje, ohranjanje in prezentacija kulturne dediščine slehernega naroda prav tako pomembna, kot so politika, diplomacija in gospodarstvo. Izhajajoč iz tega prepričanja smo v preteklosti zasnovali projektno idejo, ki bi povrnila upravno, gospodarsko in izobraževalno dejavnost v gradu na Turniščah. Izgradnja avtoceste in z bližina letališča v Slivnici pri Mariboru, relativno visoka brezposelnost v Spodnjem Podravju in velik potencial delovne sile v sosednji Hrvaški nudijo zelo ugodne pogoje za privabljanje večjih mednarodnih investitorjev,“ je prepričan Štefan Čelan.

Za to pa bi bilo treba v kompleks Turnišč preseliti vse podporne institucije za pospeševanje podjetništva: OOZ Ptuj, izpostavo Štajerske gospodarske zbornice, Šolski center Ptuj, ZRS Bistra Ptuj, Zavod RS za zaposlovanje, Kompetenčni center za mikro, mala in srednja podjetja ter Javne službe Ptuj. „Vse te institucije bi lahko uspešno izvajale številne naloge za pospeševanje podjetništva in ob tem še skrbele za ohranjanje tistega dela turniškega kompleksa, ki je varovan z vidika kulturne in naravne dediščine,“ je svoj pogled na urejanje kompleksa dopolnil Čelan in dodal, da so se v času njegovega županovanja urejanja Turnišča lotili tako, da so najprej pridobili lastnino nad kompleksom. Te postopke so spremljale številne borbe med kulturnovarstveno stroko in lokalno skupnostjo.

Konjereja z zunanjim izvajalcem

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300