»Takega strahu pred preverjanji znanja še nismo opažali!«
Družba
Tipografija

Težave otroka ali mladostnika se najpogosteje opazi, ko se že manifestirajo v obliki učnih težav. Padec ocen, izostajanje od pouka ali upad interesa za šolo nasploh starše spodbudi k reševanju težav. Nekateri starši poiščejo strokovno pomoč, ki jo na mariborskem koncu izvaja tudi Center za otroke, mladostnike in starše Maribor, kjer pa sploh v zadnjem obdobju opažajo močne učinke šolanja na daljavo. O posledicah je spregovorila Alenka Seršen Fras, direktorica Centra.

V Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor nudite strokovno pomoč občanom Maribora in okoliških občin. Vse glasnejša so opozorila, da aktualne razmere močno prizadevajo otroke in mladostnike in da se stiske med otroki in mladostniki pogosteje pojavljajo in se tudi stopnjujejo. S svojimi storitvami ste na voljo ves čas trajanja epidemije. Ali v Svetovalnem centru zaznavate spremembe pri otrocih, mladostnikih in starših, ki so povezane z virusom covid-19 in vsemi omejitvami?

Seršen Frasova: »Opažamo porast obravnav anksioznih in depresivnih motenj pri otrocih in mladostnikih (te trende kažejo tudi tuje raziskave). Epidemija je pretresla naše občutke varnosti, gotovosti in predvidljivosti in okrepila tesnobo in pritiske. V prejšnjih tednih je bilo občutno več klicev kot kadarkoli prej, da otrok ne zmore oziroma noče v šolo. Proces vračanja otrok v šolo je že pred epidemijo trajal mesece, z intenzivnim vključevanjem otroka, staršev, šole in zunanje institucije, zato bo v teh spreminjajočih okoliščinah še zahtevnejši. To so nujni primeri, ki jim damo prednost, a jih vseeno ne zmoremo sprejeti vseh v najkrajšem možnem času. V družinskih slikah obravnavanih družin je veliko napetosti, konfliktov, tudi nasilja, centri za socialno delo nam poročajo o porastu ločitev. Vse to se odraža v duševni stiski otrok in mladostnikov, tudi v samopoškodovalnem vedenju in samomorilnih mislih. Menimo, da bomo težko otroke in mladostnike vrnili na uporabo zaslonske tehnologije pred epidemijo, sedaj je nadzor staršev nad uporabo bistveno zmanjšan, pojavlja se utrujenost od dolgotrajnega sedenja pred ekrani, ki je zahtevana in hkrati neželena. Pri manjšem deležu otrok opažamo celo odtegnitvene znake ob omejevanju uporabe računalnika, ki se stopnjujejo v nasilje nad starši. To so izzivi za družbo nasploh za čas po epidemiji.«

Kaj je otroke, mladino najbolj prizadelo in kakšne težave se pojavljajo (govorili ste o pogostejših poskusih samomorov, depresiji ...)?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300