Ptuj: Neizkoriščena pomoč zaradi strahu pred stigmo?
Družba
Tipografija

Čeprav se je socialna stiska številnih študentov v zadnjem času povečala, je očitno občutek sramu pred stigmo revščine še vedno močno prisoten. Na zadnji razpis Kluba ptujskih študentov (KPŠ) za dodelitev enkratne socialne pomoč so se prijavili le trije študentje. 400 evrov je tako ostalo neporabljenih.

Namen razpisa, ki ga je KPŠ objavil marca letos, rok za prijavo pa se je iztekel 16. aprila, je bil podeliti pet solidarnostih pomoči po 200 evrov. Skupaj so v ta namen v klubu rezervirali sredstva v višini tisoč evrov. »Dejstvo je, da se je socialna stiska dijakov in študentov povečala. To je nesporno. Enostavno pa se mladi na razpis ne prijavljajo, najbrž zato, ker se bojijo, da se bo to, da so prejeli socialno pomoč razvedelo. To nikakor ne drži. Zmeraj povemo, da je vse anonimno, naj jih to ne skrbi,« je slab odziv na razpis komentirala Lucija Sevšek, predsednica Kluba ptujskih študentov.

Lansko leto so na razpis prejeli natanko toliko prijav kot je bilo predvidenih pomoči, pet. Letos le tri, vsem prijaviteljem so pomoč tudi odobrili. A po mnenju predsednice KPŠ nikakor ni možno sklepati, da ni potreb po pomoči. Prepričana je, da sta ključna razloga za slab odziv neupravičena bojazen pred stigmo, v določenih primerih pa morda tudi neinformiranost.

Ker so seznanjeni s stanjem na terenu in vedo, da je pomoči potrebnih mladih veliko, bodo v kratkem objavili nov razpis in podelili še preostali pomoči. Vse, ki bi jim ta znesek prišel prav, vabijo naj spremljajo objave Kluba in se na razpis prijavijo.

Sredstva so namenska, zato želijo, da gredo v prave roke. Tako kot prejšnji mesec bodo tudi tokrat izbrani prejemniki, ki bodo z dokumentacijo dokazali najšibkejši socialni status.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300