Energijski napitki so lahko usodni za otroke in mladostnike
Družba
Tipografija

Tudi na Ptujskem vse več mladih posega po energijskih pijačah. Po besedah Tatjane Vaupotič Zemljič, ravnateljice OŠ Ljudski vrt Ptuj, ta problem še posebej izstopa v letošnjem šolskem letu. Opažajo namreč, da mladostniki prekomerno kupujejo in uživajo energijske napitke.

»Sploh ne vemo, kako naj se te problematike lotimo, saj njihovo uživanje ni prepovedano, je pa vsekakor odsvetovano. Ob tem je zelo zaskrbljujoče dejstvo, da gre za zelo nevarne pijače. V začetku junija smo lahko v medijih zasledili primer 13-letnika iz Zagreba, ki je zaradi posledic uživanja energijskih pijač izgubil življenje,« je povedala Vaupotič Zemljičeva in dodala, da tudi starši ne bi smeli dovoliti pitja energijskih pijač.

Njihova uporaba se je po mnenju nekaterih strokovnjakov v zadnjem letu močno povečala zaradi izobraževanja na daljavo. Mladi so večino šolskega leta preživeli doma, pred zasloni. Šolski delavci so poročali, da so zaradi učenja na daljavo izgubili motivacijo za delo in opravljanje šolskih obveznosti. Posledično so postale energijske pijače priročna oblika hitrega reševanja telesnih, miselnih in energijskih stisk – iz telesa naj bi pomagale iztisniti čim več energije.

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), močno odsvetujejo uživanje energijskim pijač otrokom in mladostnikom, ker vsebujejo veliko preveč kofeina. »Tvegana skupina so otroci in mladostniki, ki so še posebej občutljivi na kofein, saj je razpolovni čas pri njih daljši, zato so možni škodljivi učinki na jetrih. Otroci in mladostniki so zaradi nižje telesne teže toksikološko izpostavljeni bistveno večjim količinam sestavin, kot so kofein, taurin in glukonolakton v primerjavi z odraslimi. Pri akutnih odmerkih 5 mg/kg telesne teže (npr. 2 enoti energijske pijače z 80 mg kofeina na 30 kg telesne teže) lahko razvijejo povišano živčno vzburjenost, nervozo in tesnobo.«

Do 14-krat več kofeina kot v kokakoli!

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300