Ptuj: Kdo ruši kulturno dediščino: stroka ali politika?
Družba
Tipografija

Vroča in kritična razprava okrog rušitve nekdanje usnjarne v Dravski ulici na Ptuju je še enkrat pokazala, kako malo strateških rešitev imajo na Ptuju za staro mestno jedro in ureditev nekaterih ključnih kulturnih spomenikov za nove namene. Če bi jih imeli, se danes ne bi pogovarjali o rušitvi nekdanje usnjarne (stavbe Koteksa). Več kot dvajset let so se vrstile brezplodne razprave o tem, kakšno vsebino naj bi imela, da bi lahko še naprej živela. Stroka in politika sta, ker se nista znali poenotiti in poiskati soglasja, s svojimi neodgovornimi dejanji na koncu pripeljali do rušitve stavbe in trenutno še neznane prihodnosti. Če se bo taka praksa na Ptuju nadaljevala - bo padel še kakšen dediščinski objekt, ki bi ga morali varovati?

„Ohranjenih je več dokumentov, ki izpričujejo o dejavnosti usnjarjev ob rečnem nabrežju skozi več stoletij. Leta 1860 sta brata Pirich na mestu nekdanjega usnjarskega obrata postavila proizvodni objekt, ki se je uspešno razvijal do konca druge svetovne vojne. Po letu 1945 je bila v stavbi nekaj časa pletarna,“ je povedala dr. Marjeta Ciglenečki in ob tem spomnila na več dogodkov, strokovnih in drugačnih razprav o usodi nekdanje usnjarne.

Leta 2001 je DPD Svoboda ob pomoči arhivarke Marije Hernja Masten pripravilo projekt »Tradicija in sodobnost pod isto streho«, s katerim so tu predvideli muzejsko zbirko o ptujski tehnični dediščini s poudarkom na usnjarstvu in bogato kulturno dejavnost. Leta 2002 je ZVKDS – OE Maribor občino Ptuj pozval, naj določi namembnost takrat prazne stavbe, da bi pripravili konservatorski program obnove. Sočasno je Glasbena šola Karola Pahorja Ptuj na ZVKDS naslovila vlogo za ureditev učilnic na podstrešju nekdanjega špitala, kar so na ZVKDS odločno zavrnili in jih opozorili, da je v neposredni bližini glasbene šole usnjarna, ki bi bila primerna za njihovo dejavnost. ZRS Bistra Ptuj je že pred 16 leti predlagalo rušenje usnjarne in gradnjo nadomestnega objekta ter ponudilo tudi izdelavo projekta. Občina je njen predlog zavrnila z obrazložitvijo, da pobuda ni kompatibilna s potrjenim in veljavnim integralnim razvojnim programom (ki so ga napisali prav na Bistri). Pred 15 leti je MOP zbrala tri predloge za ureditev usnjarne v hotel. Vsi trije anonimni udeleženci natečaja so upoštevali ohranitev stare usnjarne, dodali pa so ji večje površine v obliki prizidkov.

„Vsi načrti so se po svoje sklicevali na vrednote ptujske mestne vedute, vendar so z razmeroma dolgo potezo ob reki ustvarili povsem nove elemente. Moje osebno mnenje, ki ga delim s kar številnimi kolegi, je, da so bili vsi trije načrtovani posegi v mestno veduto, četudi so upoštevali nekatere temeljne linije urbanistične zasnove starega mesta, preveč agresivni.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300