Komentiramo: Dediščina, kdo bo tebe ljubil?
Družba
Tipografija

Staro mesto ob Dravi vpije po novih zgodbah, ne samo turističnih oz. ponudbenih, potrebuje tudi jasen načrt obnove, rekonstrukcije starih stavb, z jasno opredeljeno vsebino. Ni dovolj, da imamo odlok o razglasitvi nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Ptuj, ki so ga na podlagi Zakona o naravni in kulturni dediščini sprejeli že davnega leta 1989 za območje še tedanje velike občine Ptuj. MO Ptuj ga v svojem obstoju še ni uspela sprejeti, popraviti ali dopolniti. Potrebno je še veliko več, predvsem pa ga je treba uresničevati.

V njem so vsi spomeniki natančno označeni, z navedbo imetnika oz. upravljavca, režim njegovega varstva, vključno z omejitvami, prepovedmi ter razvojnimi usmeritvami. In ključno: nadzor nad izvajanjem tega odloka izvajajo pristojni inšpektorji Uprave za inšpekcije občin Ormož in Ptuj in občinski upravni organ, pristojen za kulturo. Od sprejema odloka so se sicer službe preoblikovale, delujejo pod novimi naslovi, lokalnemu okolju pa zakonska odgovornost za vzdrževanje oz. varovanje kulturnih, dediščinskih, spomenikov ni bila odvzeta, če je spomenik v družbeni lasti oz. je imetnik pravice uporabe MO Ptuj. Podobno velja za zasebne lastnike.

Ni mogoče reči, da se ni naredilo nič pri vzdrževanju in obnovi zgodovinsko pomembnih objektov v starem mestnem jedru, a še vse premalo, tudi zato, ker je najlažje bežati iz mesta in iskati nove lokacije, pomnike preteklosti pa brez slabe vesti pustiti propadati tudi zato, ker še ni bilo primera, da bi nekdo odgovarjal za to, ker je nek spomenik pustil propasti. Stroka v teh primerih „najlažje“ odloči, da sta rušenje in postavitev cenejša od obnove, rekonstrukcije. Ali res? Tudi mnoge novogradnje, cestogradnje, so pogosto veliko dražje, kot so znašali prvotni investicijski načrti. Zadnji primer je Peršonova ulica ... Vprašanj o tem, kako je to mogoče, je veliko, odgovorov pa veliko manj.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300