Haloze: Tisoče evrov za ločene ure pouka, desettisoče za šolske prevoze
Družba
Tipografija

Ena izmed težav na območju Haloz je tudi nizka rodnost, kar posledično pomeni slabši vpis v lokalne vrtce in osnovne šole. Zaradi majhnega števila so učenci dveh ali več razredov razporejeni v en kombinirani oddelek. Normativ za oblikovanje kombiniranega oddelka iz dveh razredov je 21 učencev, iz treh razredov 14 učencev, iz štirih in več razredov pa 10 učencev. Glede števila kombiniranih oddelkov izstopajo podružnične šole, kjer je učencev zelo malo. S finančno pomočjo občin uspejo v teh oddelkih organizirati ločeno poučevanje posameznih predmetov, predvsem ključnih, kot so slovenščina, matematika in tuji jezik.

Občine tako v svojih proračunih vsako leto zagotovijo dodatna sredstva, s katerimi omogočijo, da lahko na primer učenci petega in šestega razreda, ki so sicer združeni v en oddelek, ločeno prisostvujejo pri predmetu matematike ali slovenščine. Po mnenju nekaterih šolskih delavcev je namreč poučevanje učnih vsebin ločeno za posamezno starostno obdobje veliko bolj kakovostno.

Videm pomaga z 19.000 evri

Občina Videm je v preteklem šolskem letu za ločene ure pouka na podružničnih osnovnih šolah v Leskovcu in na Selih skupno namenila 19.000 evrov. Od tega zneska bodo nekaj manj kot 7.000 evrov imeli na razpolago še za novo šolsko leto. Kot so sporočili z občinske uprave, za proračunsko leto 2022 še nimajo planiranih sredstev.

V šolskem letu 2020/21 so imeli na podružničnih šolah v Leskovcu in na Selih pet kombiniranih oddelkov. Na Selih, kjer pouk poteka ločeno pri razrednem pouku in angleškem jeziku, sta dva kombinirana oddelka (1. in 2. ter 3. in 4. razred). V Leskovcu so trije kombinirani oddelki (1. in 2., 6. in 7.ter 8. in 9. razred). Pouk so organizirali ločeno pri naslednjih predmetih: angleški jezik, tehnika in tehnologija, slovenski jezik, zgodovina, državljanska vzgoja in etika ter matematika. 

V naslednjem šolskem letu bodo v Leskovcu kombinirani oddelki 2. in 3., 8. in 9. razred, za 6. in 7. razred pa še čakajo soglasje šolskega ministrstva za dva samostojna oddelka, sicer bosta združena.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300