O hrabrosti, profesionalnosti in ljubezni do domovine
Družba
Tipografija

Družba Elektro Maribor je izdala in založila knjigo spominov, pričevanj in dokumentov z naslovom Elektro Maribor v prizadevanjih za samostojno in neodvisno Slovenijo. Knjigo, ki je lep poklon Sloveniji ob njeni 30-letnici, je projekt leta 2017 ustanovljene Akademije distribucije Maribor, vodi jo mag. Peter Kaube.

Njen pobudnik je predsednik uprave Elektro Maribor Boris Sovič. Prispevke je zbral in uredil polkovnik Vlado Žgeč, ki je bil kot pripadnik TO v času vojne za Slovenijo na položaju prav v bližini transformatorske postaje, kjer je bil dober mesec pred tem ranjen elektromonter Boris Fras. Že vrsto let kot predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ptuj aktivno sodeluje pri pripravi spominskih slovesnosti ob obletnici prvega strela.

Knjiga je mozaik posameznih zgodb malih ljudi, ki predstavijo vlogo Elektra Maribor v času osamosvajanja Slovenije. Prispevke je napisalo več kot 20 avtorjev. Strel na Borisa Frasa in njegove sodelavce je bil prvi strel v času osamosvajanja Slovenije. Na streljanje na Ptuju se v Sloveniji največkrat pozablja, je ponovno spomnil urednik knjige Vlado Žgeč, ki se je zahvalil vsem, ki so na kakršen koli način pomagali, da je knjiga, ki priča o hrabrosti, profesionalnosti in ljubezni do domovine, tudi nastala.

„Knjiga je izredno dragocen zgodovinski vir, iz katerega bodo lahko bodoči raziskovalci marsikaj povzemali in sledili zapisanemu z novimi odkritimi viri. Zgodbe posameznikov v knjigi, še posebej avtentična je zgodba Borisa Frasa, omogočajo njihov vstop v zgodovinski spomin. Dogodki in akterji so del javnega in zgodovinskega spomina,“ je povedal recenzent Marjan Toš, in izpostavil, da gre pri tej knjigi za nekaj več. Gre za identiteto družbenega dogajanja, ki je usodno vplivalo na tok zgodovine in se znašlo v novejšem, slovenskem, zgodovinskem valovanju. Postala bo dragoceni vir raziskovalcem, analitikom tega dogajanja v času, ko bodo odprti tudi arhivi. Prispevek civilne obrambe, gre za vse strukture, ki so takrat delovale, je bil izrednega pomena.

Knjiga Elektro Maribor v prizadevanjih za samostojno in neodvisno Slovenijo je prva knjiga, ki govori o tem, in da se ta segment obrambe ne bo izgubil. Veliko napora so vlagale, da so imele enote hrano, namestitev, zdravstveno oskrbo itd. Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general major Ladislav Lipič je ob predstavitvi knjige na Ptuju predstavil tudi predlog, da se v Sloveniji formira nek oddelek ali služba, ki se bo znanstveno, raziskovalno začela ukvarjati  z obdobjem osamosvajanja.

Ni šlo samo za rutinski izklop električne energije

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300