Domačija Kekec: Ponosna na priznanje, ki ju je presenetilo
Družba
Tipografija

Danes na domačiji živita le gospodarja, 82-letni Ignac in njegova žena, 77-letna Rozalija Kekec. Hčerka Anemari in sin Mirko sta si ustvarila dom drugje. Uživata v jeseni svojega življenja in sadovih svojega dela v hiši, ki je njun skupni dom že skoraj 60 let, poročila sta se pred 56 leti. Rozalija je bila prej Podvinčanka. Ne bi želela živeti nikjer drugje, pravita. Vsak dom ima svoj čar in svoje spomine, tako tudi njun. Priznanje za ohranjanje tradicije življenja na vasi in ohranjanje kulturne dediščine ju je presenetilo. Občutki pa so lepi, sta povedala. Nekoč se je Kekčevi domačiji po domače reklo Pri mlinarjevih.

Bolj ali manj se Ignac in Rozalija Kekec danes posvečata skrbi za stanovanjsko hišo, ohranjanje njene prvobitne podobe, katere del je še danes tudi stari mlin in katere zgodovina je res bogata, s še vidnimi letnicami izpred skoraj 200 let, in urejanju okolja. V hlevu pa imata danes le enega prašička. Včasih je bilo v hlevih tudi po 13 glav živine, pa tudi pet in več prašičev. Kmetijska zemljišča pa sta oddala v najem. Ko je večja košnja, pomagajo sin Mirko, hčerka Anemari in vnuka.

Do jeseni leta 1974, ko si je potok Rogoznica ustvaril novo strugo, je na Kekčevi domačiji deloval eden najstarejših kmečkih mlinov na Ptujskem. Kekčeva se zavedata pomena zgodovine in tradicije, ki jo ima njuna domačija. Treba pa bo pogledati v arhivske dokumente, da se bo njena preteklost še bolj izrisala. Gospodarsko poslopje, ki ga je leta 1922 zgradil Anton Kekec, dedek današnjega gospodarja Ignaca, je prav tako še lepo ohranjeno. V njem so še danes vidni ostanki nekdanje žganjarne, v kateri je oče Ignaca, prav tako Ignac, kuhal daleč naokrog znano odlično slivovko. Tudi oljarna je bila tam nekoč. Še vedno pa so tudi ohranjeni hlevi, „gümna“, stara preša in drvarnica. Hleve, ki so zadnje čase prazni, Kekčeva prav tako ohranjata.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300