Vodrajnska žetev na Kogu: »Vse se je vrtelo okoli krüha, vina pa diklin«
Družba
Tipografija

Minulo nedeljo so bile »Vodrajnske jive od žjočov žive«. V društvu Antonovanje na Kogu so pripravili edinstvendogodek, kjer so obiskovalcem prikazali žetev in mlatev na stari način. Ideja se je porodila domačinu, Vodrančanu Goranu Srši, zbiratelju stare mehanizacije, in oživela ob vzpodbudi njegovega sosedaViktorja Munda. Organizatorji so poskrbeli za razvajanje vseh čutov: stojnice so se šibile pod težo domačih pogač, poskrbljeno je bilo za domačo muziko, ples, prijetno druženje in še kaj.

Skozi skoraj že pozabljene običaje je bilo z uporabo starih strojev in orodja prikazano vse: kako pšenico požeti, povezati, postaviti v snope, naložiti na voz, jo s konji pripeljati do mlatilne in zmlatiti. »Mladi, kakor jim mi pravimo – to so sicer ljudje stari že petdeset, pa še malo zraven – so rekli, da si želijo, da prireditev postane tradicionalna,« je povedal Viktor Munda, eden od »krivcev« za prireditev, ki je že med samim dogajanjem proučeval možnosti, kako že tako bogato predstavitev po enoletni pavzi do naslednjega leta še izboljšati.

Mlatili so skozi celo leto

»Pri nas doma v Vodrancih smo imeli prvo mlatilnico na motor že okoli leta 1936, mlatilo se je cel čas z malimi prekinitvami za časa okupacije, saj je pšenica morala biti omlačena, da smo ljudje imeli kaj jesti,« je spomine na stare čase in na očeta Frančeka Munda obujal sin Viktor. »Nekoč je mlatev pšenice trajala po šest tednov. Najprej pa je prišla na vrsto repica, nato ječmen in rž. Mlat se je zavlekla vse do velike maše pa še čez. Jeseni se je mlatila ajda, še prej proso. Mlatilničarji so mlatili praktično celo leto. Mlatilnice so bile postavljene, vse drugo pa se je sproti vozilo zraven. Vzporednice med žetvijo nekoč in danes težko potegnemo. Včasih je bilo delo mlatičev zelo težko, vročina, prah, fizični napor, ampak ljudje so bili temu navajeni, pa tudi dosti več jih je bilo, tako da so se pri delu menjavali,« je še povedal 88-letni Viktor Munda, ki so mu na mlačev iz mladih let ostali lepi spomini, pa tudi prve Vodrajnske, na kateri je kosil skupaj z leto dni mlajšim Frančkom Tropom, sigurno ne bo pozabil nikoli.

Nekoč pod streho mlatilno, danes avtomobil

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300