Ni moderna vsaka hiša z ravno streho
Družba
Tipografija

Čeprav od leta 2007 več Zemljanov živi v mestih kot na podeželju, globalni trend preseljevanja v mesta pa še naprej raste, je v Sloveniji ravno obratno, saj vse več ljudi išče svojo bivalno idilo na podeželju. A to idilo že več desetletij ruši stihijska razpršena pozidava krajine, ki briše edinstveno kulturno identiteto prostora.

Intenzivneje se je izginjanje tipičnega slovenskega podeželja začelo že v 70. letih 20. stoletja, ko so na domači grudi svoja domovanja za čas, ko bodo v pokoju, večinoma z lastnimi rokami gradili gastarbajterji. Rušili so stare kmečke domačije in namesto njih postavljali velikanske škatlaste stavbe, ki so »štrlele« iz okolice. Potem so se na vas začeli vračati tudi mnogi, ki so se pred leti za kruhom odpravili v mesta, slednjič pa še meščani, ki so si zaželeli podeželski mir. Zato je podeželje marsikje izgubilo svojo tradicionalno podobo in je danes bolj podobno primestnim naseljem kot vasem.

Mladi so za sodobne stavbe

Kljub temu imajo mnoge občine v svojih prostorskih aktih še vedno zapisanih veliko omejitev glede tipa dovoljene gradnje. Večinoma predpisujejo klasične gradnje pritličnih in enonadstropnih hiš z mansardo ter dvokapno streho. Tako je bilo doslej tudi v občini Trnovska vas. Z novogradnjami pa so se v zadnjih letih slogi začeli mešati, zlasti v strnjenih naseljih. Ker je po doslej veljavnem odloku v Trnovski vasi dovoljena le tradicionalna gradnja, so svetniki predlagali, da se dovolijo gradnje vseh vrst, torej takšne z dvokapno, enokapno ali ravno streho. Prepričani so namreč, da bo možnost gradnje modernih hiš pritegnila mlade, ki se bodo zato v večji meri odločali za življenje v njihovi občini. Gradnja sodobnih stavb po njihovem ne bi smela biti rezervirana le za mesta, ampak dovoljena tudi na vasi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300