Rene Suša – Slovenec, ki podpira staroselce v borbi za amazonski pragozd
Družba
Tipografija

Na Gorci, med haloškimi griči, ob ropotanju klopotca, se srečam z doktorjem znanosti Renejem Sušo, ki zadnja tri leta živi in dela v Kanadi. Sedeva za leseno mizo ob etnološkem muzeju na Gorci in oba občudujeva haloško pokrajino: »Res je lepo tukaj,« se z mano strinja Rene, ki je nekaj sto metrov naprej od muzeja pred leti kupil hiško in nekaj zemlje. Takrat je z ženo Vanesso, sicer Brazilko, še načrtoval, da bosta sredi Haloz našla dom za svoje izobraževalno delo.

Oba sta namreč okoljska in družbena aktivista, ki jima ni vseeno, kaj se dogaja z našim planetom. Haloze sta izbrala zato, ker sta bila navdušena nad pokrajino, predvsem pa nad ljudmi, ki so ju kaj hitro sprejeli medse. V tem idiličnem okolju, daleč stran od težav sveta, sta si želela ustvariti dom in pustiti nek pečat. Ustanovila sta izobraževalno-raziskovalni zavod EarthCARE Gorca in med letoma 2017 in 2019 organizirala mednarodne poletne tabore, na katerih sta z udeleženci z vsega sveta iskala odgovor na osnovno vprašanje, kako naj se človeštvo pripravi na izzive prihodnosti.

»V zadnjih 100 letih je naš način življenja v osnovi 'samomorilski', zato so naše možnosti za nadaljnje preživetje ogrožene. V prvi vrsti nas zato mora skrbeti, kako se bomo v naslednjih letih, ko se bodo življenjski pogoji slabšali, izognili nasilju, ki se bo rodilo. Tudi v Evropski uniji, kjer ljudje načeloma še vedno zelo brezskrbno živijo,« je izpostavil Suša in dodal, da se na drugih koncih sveta nasilje že odvija, vendar si pred njim močno zatiskamo oči. »Naš celoten gospodarski sistem je zgrajen na nasilju. Za to, da imamo določene dobrine v takih količinah in po takih cenah, je moral nekdo plačati ceno (nevzdržni delovni pogoji, onesnaževanje narave). Ob tem je dejstvo tudi to, da se model neskončne gospodarske rasti na omejenem planetu, kot je Zemlja, ne more obdržati. 'Požrli' bomo vse, kar je na voljo.«

Suša: »Človek se nauči plavati šele takrat, ko mu voda sega do riti.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300