Finale Otroci pojejo slovenske pesmi: Ko pevski nastopi poletijo v nebo
Družba
Tipografija

V idiličnem okolju muzeja genija tehniške zgodovine, rojaka Janeza Puha, ki se je leta 1862 rodil v Sakušaku, je 2. septembra potekal finale letošnjega projekta Otroci pojejo slovenske pesmi, ki že sedmo leto zapored v sodelovanju z osnovnimi šolami in občinami mlade pevske talente vabi k petju slovenskih pesmi. Projekt raste iz leta v leto, tako po številu udeležencev kot po kakovosti. Na letošnjem finalu, ki je bil posebna zgodba ohranjanja kulturne in tehniške dediščine, so nastopili najboljši pevci iz šol Podravja, Savinjskega, Zasavja in Primorske, ki so sodelovale v sedmi sezoni.

Cilj projekta je, da bi postal vseslovenski, da bi vsi mladi čim pogosteje peli slovensko pesem, nekateri tudi profesionalno na domačih in tujih odrih.

Projekt namreč ne samo, da krepi zavedanje o pomenu slovenske pesmi in besede, identitete, spodbuja tudi glasbeno in pevsko izobraževanje. Celo tako je zadnja leta, da mladi pevci nastopajo že z avtorskimi pesmimi, pesmimi, za katere so sami napisali glasbo in besedilo ali pa jim je pesem napisal kateri od znanih slovenskih avtorjev. Letošnji člani komisije so bili tako navdušeni, da nekatere med njimi vidijo v prihodnje tudi na odru Eurosonga. Tudi sicer jim letos ni bilo lahko, da so med izjemnimi pevci izbrali zmagovalca v mlajši kategoriji in zmagovalca v starejši kategoriji. Če ne bi šlo za tekmo, bi bili vsi od prvega do zadnjega veliki zmagovalci, brez izjeme. Letos so se v komisiji potili: Rebeka Dremelj, Jože Potrebuješ in Eva Boto. Stopili pa so tudi na oder in zapeli, Jože Potrebuješ tudi s hčerko Evo. Iz njihovih ust smo slišali same superlative o mladih pevcih, o njihovih nastopih. Presenetili pa so jih tudi s samim izborom pesmi in tudi lastnimi pesmimi, ker kot je povedal Jože Potrebuješ, so pričakovali, da bodo peli take popevčice, kot so Mi gremo pa na morje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300