Vrteška igrišča ne bodo odprta ves dan
Družba
Tipografija

Vrtec Ptuj v svojih devetih enotah razpolaga s precej velikim številom igral. Kar nekaj ji je v slabem stanju, o čemer smo pred nekaj tedni poročali tudi v našem časopisu. Pojavil pa se je nov predlog, ki bi to situacijo po mnenju ravnateljice Božene Bratuž le še poslabšal: da bi bila vrteška igrišča dostopna tudi v popoldanskem času.

Svetnica Darja Koter je na julijski seji podala pobudo, da bi bila otroška igrišča pri vrtcih otrokom namenjena tudi v popoldanskem času. Nekaj dni za tem je sejo imel svet zavoda Vrtec Ptuj, ki je to točko uvrstil na dnevni red in o njej tudi razpravljal. Njihov odgovor je jasen: z dano pobudo ne le, da se ne strinjajo, po njihovem zapisu sodeč tudi ni v skladu s predpisi. „Kljub razumevanju razlogov in namenov za podano pobudo so člani sveta zavoda skupaj z vodstvom pretehtali razloge za in proti sprejemu takšne pobude. Iz razgovora je bilo razumeti, da je pobuda res lahko dopadljiva, da pa nikakor ne gre skupaj s predpisi in dejanskimi pogoji delovanja Vrtca Ptuj. Področje igrišč in igral zahteva oz. zaobjema zelo veliko in kompleksno področje pogojev, varnosti, varovanja zdravja in odgovornosti, strokovnega kadra in zavoda, zato je za argumentiranje odgovora potrebno več vidikov kateregakoli odnosa do pobude,“ pojasnjuje ravnateljica Vrtca Ptuj Božena Bratuž.

Med argumenti proti takšnemu predlogu Bratuževa navaja zakonsko podlago. Kot pravi, Zakon o vrtcih opredeljuje, da morajo biti prostori za dejavnost vrtca funkcionalno povezani in ločeni od prostorov, ki jih uporabljajo drugi uporabniki. Torej, da so to dejansko igralnice na prostem, namenjene vrteškim otrokom. „Hkrati pravilnik govori o odgovornosti ravnatelja za zagotavljanje pregleda igral in igrišč, vzdrževanje obojega, pripravo programa pregledov, organizacijo in izvajanje pregledov ter zadolžitve strokovnih in tehničnih oseb v vrtcu v zvezi igrali in igrišči,“ še pojasnjuje Bratuževa in dodaja, da mora vrtec imeti akt o vzdrževanju in nadzoru, kar je osnova za to, da so igrala varna za uporabo. V ptujskem vrtcu imajo komisijo, ki kot trdi ravnateljica, vsake tri mesece opravlja preglede igral in igrišč, kar je podlaga za vzdrževanje ali odstranjevanje nevarnih delov. Celotni zunanji prostor, namenjen igranju, mora biti pregledan vsak dan. Preden pelje vzgojiteljica ali pomočnica otroke na igrišče, pregleda, ali je kje kakšen neprimeren ali celo nevaren predmet.“

Ne želijo ponovnega vandalizma

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300