Uspešno izvedene tudi 19. Ptujske grajske igre
Družba
Tipografija

Po rimski zgodbi se je na Ptuju prejšnji konec tedna odvila še srednjeveška zgodba. V srednjem veku je bil Ptuj hitro rastoče evropsko mesto, last salzburškega nadškofa vse do leta 1555, ko je postal cesarsko-kraljevo mesto, deželno knežje mesto, ko je tudi pridobilo na svoji funkciji. V starem mestnem jedru je Ptuj ostal še srednjeveško in renesančno mesto. Predsednica društva Cesarsko-kraljevi Ptuj Marija Hernja Masten se včasih pošali in pove, da je bilo na splošno v tem okolju kasneje premalo denarja, da bi v njegovo bit drastično posegli. Tudi zato si zasluži, da negujemo to njegovo srednjeveško tradicijo. Pri tem pa se jim pridružijo tudi srednjeveške skupine od drugod, da en dan v letu ponovno zaživi srednjeveško z gospodo, vitezi, damami, meščani, branjevkami, otroki in drugimi v srednjeveških opravah.

Na turnirskem prostoru so postavili 15 šotorov, več tend, Malo kuhno, grajsko birtijo in malo tržnico, da se je lahko občutil srednjeveški utrip in utrip časa, ko je Ptuj nadvse cvetel. Sodelujoči na 19. grajskih igrah so se sprehodili tudi po starem mestnem jedru, se poklonili županji, skladno s tradicijo, da se je ob prihodu v mesto treba predstaviti. Pri tem je za zabavljaški program poskrbel Teater Cizamo.

Za društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj je bila to še ena uspešna zgodba. Sicer pa z njo sodelujejo tudi v projektu Living Castles (živi gradovi), pri vzpostavitvi katerega sodeluje tudi ZRS Bistra Ptuj. Lepo število sodelujočih srednjeveških skupin, 17 iz Slovenije in dve iz Avstrije, je dokaz več, da srednjeveška zgodba še kako živi, da sta odklop od vsakodnevnega hitrega tempa življenja in obujanje preteklosti tista vsebina, doživljaj, ki ga današnji človek ne glede na vso tehnologijo, takšno in drugačno, nujno potrebuje, da lahko uspešno funkcionira.

Razkošje gosposke in meščanske kuhinje

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300