150 let PGD Ptuj: Praznik solidarnosti, srčnosti, sodelovanja in povezanosti
Družba
Tipografija

Pod geslom Mesto varujemo že 150 let je 17. septembra v dominikanskem samostanu na Ptuju potekala svečana akademija ob 150-letnici PGD Ptuj, ki jo so sicer morali praznovati že v letu 2020. Tretjega marca leta 2020 je namreč poteklo 150 let od ustanovitve gasilskega društva Ptuj, ki so ga gradile številne generacije. Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj namreč spada med najstarejša gasilska društva na območju Slovenije.

Začelo je skromno, od mesta so prejeli nekaj starih veder, lestev, ponjav in požarnih kavljev. Prve primerne prostore je dobilo leta 1899, za poslopjem davčnega urada in sodišča (Vodnikova ulica), kjer so ostali se do leta 1978, ko so se preselili v novi, namensko zgrajen gasilski dom na Natašini poti. Prvi gasilski avto pa so dobili leta 1923, s katerim so se tudi odpeljali na požar v Rabelčji vasi. Od leta 2018 so bogatejši za hidravlično avtolestev na tovornem vozilu. Leta 2019 so pridobili uporabno dovoljenje za gasilski dom. Začeli so se pripravljati na 150-letnico društva v letu 2020 ter začeli varčevati za zamenjavo dveh starejših gasilskih vozil. Uspelo jim je nabaviti le eno, drugo je načrtovano za leto 2023.

Spomnili so na prehojeno pot in se z jubilejnimi plaketami ob 150-letnici zahvalili vsem tistim, ki jim tako ali drugače pomagajo pri vzpostavljanju materialnih, tehničnih in kadrovskih pogojev za učinkovito, varno, uspešno izvajanje intervencij. Skupaj so podelili 22 jubilejnih plaket.

PGD Ptuj kot osrednja regijska gasilska enota opravlja naloge širšega družbenega pomena, rešuje življenja in premoženje ljudi v primeru požarov, naravnih nesreč in drugih elementarnih nesreč na območju MO Ptuj, širšem območju Podravja, po potrebi pa tudi na celotnem slovenskem prostoru. Kot pooblaščena enota opravlja zaščito in reševanje v prometu, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne nevarne snovi, naloge tehničnega reševanja ob nesrečah v prometu, nesrečah na tekočih in stoječih vodah ter naloge zaščite in reševanja širšega pomena. PGD Ptuj danes šteje 129 članov, od tega 58 operativnih, 16 veteranov, 27 mladih in 28 ostalih članov. Operativni člani so vključeni v gasilsko enoto, ki je kategorizirana v peto kategorijo. Za opravljanje omenjenih nalog je društvo opremljeno s specialno tehniko in opremo, nameščeno v desetih vozilih, štirih plovilih in petih priklopnikih. Gospodarska dejavnost društva zajema dve servisni delavnici za opravljanje servisov gasilnih aparatov in izolirnih dihalnih aparatov.

Ptuj med prvimi spoznal pomen organizirane požarna obrambe

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300