Cirkulane: Uresničili idejo o etnografskem muzeju na prostem
Družba
Tipografija

V občini Cirkulane so lično uredili staro haloško domačijo. Postavili so cimprano hišo, ob njej pa manjši hlev in kolarnico s skednjem. Stara domačija odlično dopolnjuje slikovito kuliso središča Cirkulan, s pogledom od cerkve sv. Katarine proti cerkve sv. Barbare.

Dolgoletna želja in ideja Cirkulančanov o etnografskem muzeju na prostem z lokalnimi vsebinami se je začela uresničevati leta 2017, ko jo je podprl občinski svet. Dve leti kasneje je bil izdelan projekt, ki je letos tudi stopil v življenje. „Jedro muzeja predstavljajo s slamo krita cimprana hiša, manjši hlev in kolarnica s skednjem. Stavbe so opremljene z originalno opremo in drugimi predmeti, ki so jih za muzej donirali domačini. Z objekti, kmečkim orodjem in opremo ter zbirkami etnoloških predmetov predstavljamo materialno dediščino naših prednikov, preko dogodkov in aktivnosti, ki bodo potekali v parku skozi vse leto, pa tudi nesnovno dediščino, kot so tradicionalna znanja, spretnosti, šege in navade,“ sta o projektu Parka dediščine povedali cirkulanska županja Antonija Žumbar in občinska svetnica Mira Petrovič.

Spomladi zeliščni vrt, brajde in čebelnjak

Sogovornici sta pojasnili, da Park dediščine sestavljajo Bložakova hiša, Bložakova štala in kolarnica s skednjem. Bložakova hiša je sestavljena iz delov originalne hiše v Gruškovcu, Bložakova štala pa iz originalnih delov štale iz Slatine. „S postavitvijo teh objektov smo želeli ohraniti originalno stavbo, zgrajeno na način, kot so ga poznali pred stoletji in omogoča vpogled v arhitekturo viničarskega področja v vzhodnem delu Haloz. Za objekte z originalnimi deli stavbnih elementov si želimo v prihodnje pridobiti status kulturne dediščine našega območja. Ob parku bodo urejeni zeliščni vrt, brajde s klopmi in čebelnjak, za kar bodo poskrbela domača društva. Pri gradnji parka je sodelovala mariborska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), pri opremljanju pa Pokrajinski muzej Ptuj. Velik angažma k projektu je prispeval tudi predsednik Turističnega društva Cirkulane Zvonko Bratušek.“

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300