Sela: Navdušila razstava buč in bučnih jedi
Družba
Tipografija

Gospodinje na Selih so pripravile čudovito jesensko razstavo. Na ogled so bile različne sorte buč in bučnih sladic oziroma prigrizkov, k ustvarjanju so pritegnile tudi najmlajše iz vrtca in osnovne šole Sela, ki so se predstavili z likovnimi izdelki.

Razstava v dvorani na Selih je bila letos na ogled tretjič. Po letu in pol premora so organizatorji tehtali, ali bučijado pripraviti ali ne. Odločili so se, da zavihajo rokave in začnejo delati. Najprej so buče posadili, jih gojili in negovali, potem pa še razstavili. Vse to delo poteka v okviru Aktiva žena Sela, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva (KD) Sela. Aktiv vodi predsednica Tilika Vidovič. „Potrudile smo se, kolikor se je dalo. Postavitev razstave smo pripravljale teden dni, idejno zasnovo je oblikovala Milena Sitar, ki je bila v projekt vpeta skoraj dan in noč. Sodelovali smo s podružnično OŠ Sela in vrtcem. Otroci so se potrudili z likovnimi izdelki, Milena je skupaj z njimi urejala visoke grede, ki jih imajo pri šoli, pekli so tudi potice.“ Vidovičeva je dodala, da je razstava prvi in edini dogodek, ki ga prirejajo letos in nasploh po epidemiji.

Razstava je bila zares bogata, na ogled so bili izdelki ročnih del ter različne vrste zelišč in buč (okrasne, velikanke, golice za pridelavo olja, buče za prosti čas – izrezovanje). Posebnost je bila buča luffa s podolgovatim plodom, podobnim jedilni zeleni bučki. Bučo luffo se tako kot kumare sadi ob oporo. Ko plodovi dozorijo in se posušijo, se jih pobere, zdrobi lupino in strese seme ven. Ostane spužvasto meso, ki se ga lahko uporabi kot gobico za pomivanje posode.

Izpod marljivih rok gospodinj so nastale različne bučne kulinarične dobrote, ki so jih obiskovalci lahko poskusili. Med drugim so bili to bučni piškoti, zavitki, poljubčki, ploščice, rulade, bučne rumove kroglice in bučna pita, kvašena pletenica z bučnim pirejem in bučkin venec. Svoj kotiček na razstavi so imeli šolarji in vrtčevski otroci, ki so narisali takšne in drugačne buče, izdelali herbarije in ob pomoči članic Aktiva žena Sela pridno nabirali znanje o zeliščih.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300