Zavrh: 35. obletnica Maistrovih prireditev
Družba
Tipografija

Pred obnovljeno Štupičevo vilo in kulturnim domom v Zavrhu je bilo prvo oktobrsko nedeljo nadvse svečano. Pripravili so slovesnost v počastitev 35. obletnice Maistrovih prireditev in krajevnega praznika.

Njihova zgodovina je predstavljena v knjigi Obrazi Zavrha in prikazana na razstavi Maister po Maistru. Aleš Arih, predsednik domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor, se je na nedeljski slovesnosti osredotočil na odnos do generala Maistra in njegovih borcev do časa, v katerem so ustvarjali. Niso se smeli imenovati Maistrovi borci, ampak borci prostovoljci za severno mejo, dolgo so se bojevali za status borca, medtem ko so borci NOB ta status dobili takoj. Še bolj pa jih je bolelo to, ker niso dočakali spomenika svojemu ljubemu generalu v Mariboru. To se je zgodilo šele leta 1987.

V Zavrhu se je Arih srečal z ljudmi, ki so navdušeno govorili o našem generalu. Na fasadi Štupičeve vile je že bil mogočni relief, upodobitev generala Maistra, delo akademskega kiparja Viktorja Gojkoviča. Začele so se Maistrove prireditve, obnovljena je bila Štupičeva vila, v kateri je razstava, ki jo lahko imenujejo učna ura zgodovine. 3. oktobra so počastili 35 let sistematičnega dela in raziskovanja dela in pomena generala Maistra. To pa se ne bi moglo zgoditi, če pred 60 leti ne bi bili v Zavrhu in Voličini ljudje, ki so postavili temelj za to. Ustanovili so društvo, takrat prvo v Sloveniji, čemur ni nasprotovala nobena politika. »Njim se moramo zahvaliti in tega se moramo spominjati,« je poudaril Janez Kramberger, župan Lenarta. Občini je skupaj s strokovnjaki Zavoda za kulturno dediščino Maribor in s pomočjo proračunskih in evropskih sredstev uspelo odkupiti in obnoviti Štupičevo vilo. „Želim si, da bi Zavrh postal prostor druženja, predvsem pa prostor domoljubja,“ je še želja lenarškega župana.

Maistrova vizija še kako potrebna tudi danes

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300