Podravje: Občine na javnih površinah postavljajo kamere
Družba
Tipografija

Varovanje občinskega premoženja, preprečevanje vandalizma, ogrožanje zdravja ljudi in okolja ter kulturne dediščine so razlogi, zaradi katerih številne občine na svojih javnih površinah uvajajo 24-urni videonadzor.

Nedavno so takšen sklep, usklajen z zakonodajo, sprejeli ptujski svetniki in tako prižgali zeleno luč za postavitev 21 kamer na petih lokacijah. Na Ptuju so prepričani, da bodo lahko s pomočjo videoposnetkov izsledili kršitelje, bodisi povzročitelje prometnih nesreč, vandale ali vlomilce, predvsem pa kamera učinkuje kot preventiva, saj pogosto že njena prisotnost odvrača od kršitev.

Za videonadzor na javnih površinah so se zaradi vandalizma odločili tudi v občini Benedikt. Kot pojasnjuje župan Milan Repič, opažajo, da je nekaj območij v občini, ki so vse bolj varnostno obremenjena.

Občutljivo varstvo osebnih podatkov

Ker gre za neke vrste izvajanje nadzora nad posamezniki, poseganje v njihovo zasebnost in obdelavo njihovih osebnih podatkov, je videonadzor zelo občutljiva tema, še zlasti v luči današnjega časa, ko se nam krčijo že zdavnaj pridobljene pravice in svoboščine. Teorije zarote namreč niso žive le pri trenutno najaktualnejši razdelitvi državljanov na tiste za in one proti cepljenju, ampak tudi pri občutku, da smo preko elektronskih naprav že tako nenehno izpostavljeni nadzoru Velikega brata, zdaj pa še preko kamer.

Meja med varnostjo in varovanjem zasebnosti je tu precej zabrisana, zato pravila snemanja urejata zakon o varstvu osebnih podatkov in splošna uredba o varstvu podatkov. Kot pravi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, je upravljavec pri obdelavi osebnih podatkov dolžan zagotavljati spoštovanje vseh zahtev evropske in nacionalne zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. »Pri tem je treba spoštovati načelo sorazmernosti pri obdelavi osebnih podatkov, v tem primeru pri obdelavi posnetkov video kamer, in zagotavljanjem njihove varnosti pred nepooblaščenim dostopom ter varnostnimi incidenti.«

V Benediktu ima dostop do arhiva in pregledovanja videoposnetkov izključno samo župan, na Ptuju pa je, kot piše v sklepu, upravljavec in obdelovalec osebnih podatkov občina, lahko pa občina pooblasti zunanjega obdelovalca. Posnetki se v primeru obeh občin hranijo 30 dni, nato se izbrišejo.

Posnetki videonadzora kot dokaz na sodišču: da, a ne vedno

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300