Zavrč: Kožuhanje, petje in veselje
Družba
Tipografija

Članice društva gospodinj Zavrč, ki jih vodi predsednica Irena Kokot, so se oktobra družile ob jesenskem opravilu trganja in kožuhanja koruze. Koruzo so spomladi posadile ročno z motikami na okoli deset arov veliki njivi pri članici Heleni Zebec. Ko je pridelek dozorel, so ga ročno potrgali, s koši so ga znosili na vrh griča, potem pa so se še ves popoldan do pozne noči družili ob kožuhanju, petju in kramljanju.

„Gre za naš društveni projekt Kožuhanje, ki ga izvajamo drugo leto, kolikor nam razmere v dani situaciji dopuščajo. Pri spravilu koruze nas je sodelovalo okoli 20 članic, pridružili so se nam tudi partnerji. Zbrale smo se zjutraj, pozajtrkovale in se odpravile na njivo. Koruzo smo trgali ročno, s koši se jo je nosilo na breg. Koruznico smo poželi, jo povezali v snope in postavili v „razstave“. Popoldan smo se lotili kožuhanja. Nekaj klasov smo povezali in jih obesili, ostali pridelek smo spravili v koruznjak. Koruze smo pridelali okoli 500 kilogramov. Najpomembnejše pri vsem je, da sta nas ob delu spremljala veselje in dobra volja. Seveda delo ni šlo brez okrepčila. Za malico smo imeli meso iz tunke in zaseko, med delom na njivi smo se okrepčali z ocvirkovim in orehovim oprešakom, za kosilo sta bili telečja obara in gibanica. Kožuhanje je potekalo tako kot nekoč, z veliko dobre volje, smeha, heca, kramljanja, ženske so zapele … Razšli smo se v poznih večernih urah,“ je o prijetno preživetem dnevu na njeni domačiji povedala Helena Zebec.

Da so jim gostoljubno odprli vrata posestva, se predsednica završkih gospodinj Irena Kokot Heleni ter njeni mami Jožefi Vidovič najlepše zahvaljuje. „Pridelek smo vzgajale na njihovi njivi, pa tudi vse ostalo dogajanje je bilo pri njih: kožuhanje, peka v krušni peči, pogostitev … Zato iskrena zahvala za sodelovanje in prijaznost.“

Kožuhanje in peko štrudla bodo ohranjale

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300