Knjiga o p. Mihu Drevenšku, misijonarju v Zambiji: Življenje, prežeto z evangelijem
Družba
Tipografija

Letos je minilo 10 let od smrti p. minoritskega misijonarja Miha Drevenška. V Sloveniji in na črni celini je ostala njegova duhovna dediščina, njegovo delo, poti, ostal je spomin na izjemnega misijonarja, glasnika ubogih in zatiranih, preprostega Frančiškovega brata, gorečega pridigarja, veselega pevca, preroka zelene Zambije, je zapisal p. Janez Šamperl, avtor nove knjige o p. Mihu Drevenšku z naslovom Daleč naprej je tekel, ki jo je izdalo Misijonsko središče Slovenije.

P. Martin Kmetec, izmirski nadškof metropolit, je v spremni besedi knjige Daleč naprej je tekel zapisal, da pričujoča knjiga ni samo obujanje spominov, pač pa je izraz globoke hvaležnosti p. Mihu za njegovo življenje, duhovniški poklic in misijonsko delo. P. Janez Šamperl pravi, da naslov knjige Daleč naprej je tekel na nek način simbolizira življenje p. Miha Drevenška, ki pa je povezano tudi z njegovim življenjem.

Delal je za Boga, zato se ni bal nikogar

»Večkrat je poudaril, da svoje krščansko življenje živi ne samo en del dneva, ampak ves dan in vedno. Celo njegovo življenje je bilo prežeto z evangelijem. Tudi ko so ga najbolj preganjali, ko so mu grozili s smrtjo, je on rekel: 'Kaj mi pa morejo, jaz delam za Boga.' Z oznanjevanjem Jezusovega evangelija na svež, sodoben način je naredil pot tam, kjer je ni. Narediti pot tam, kjer je ni, pomeni, prinašati neko novo miselnost. 'Otrokom ne morem dati samo svinčnika, obleke, biti dober striček, dati jim je treba mrežo in znanje, ne pa ribe,' je govoril.

Mihovo misijonarstvo ima svojo pot. Začelo se je prazvzaprav že, ko je bil star dve leti. Na makadamski cesti, polni lukenj, po kateri sta vlekla vola, se je naenkrat odpelo oje voza iz volovskega jarma, vola sta nadaljevala pot, voz pa je nato strmoglavil v haloško globačo. Oče Franc je ob tem ves obupan zavpil: »Kje si, otrok božji?« »Tu sem, ata! Tu sem!« je zaslišal tih Mihčev glas iz bližnjega grma.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300