Slavka Gojčič: »Človek ne more biti zdrav v nezdravem okolju«
Družba
Tipografija

Decembra lani se je Ptujčanki Slavki Gojčič odvalil velik kamen od srca. Na Fakulteti za poslovne in komercialne vede v Celju je doktorirala z disertacijo z naslovom: Analiza ekološke komponente v kakovosti velneške storitve ter ekoloških motivov in njihovega vpliva na zvestobo velneških turistov. »Po štirinajstih letih dela na moji nalogi, ko sem že skoraj obupala, pa se je spet lotila, je vendarle prišlo do uspešnega zaključka,« je odkrito priznala dr. Slavka Gojčič.

Z Gojčičevo sta se po uspešnem triurnem zagovoru veselila tudi mentor prof. dr. Boris Snoj in somentorica prof. dr. Majda Bastič. »V okviru disertacije smo ugotavljali, kako pomembna je ekološka komponenta v kakovosti storitve, ki jo v našem primeru zaznavajo velneški turisti in kaj zanje to predstavlja. Hkrati pa smo ugotavljali, ali tudi ekološki motivi (ima hotel znak za okolje, skrbi za varovanje okolja, za zmanjševanje energije, vode, odpadkov itd.) vplivajo na zvestobo oz. lojalnost turistov,« je povedala Gojčičeva.

»Moje raziskovanje velnesa kot zdravega življenjskega sloga je utrdilo moje prepričanje, da človek preprosto ne more biti zdrav v nezdravem okolju. Ugotoviti sem želela, ali so velneški turisti tisti, ki skrbijo za svoj zdrav življenjski slog, tudi okoljsko ozaveščeni ali ne. Na koncu se je to potrdilo, le da v tistem času ni bilo nekih znanstvenih raziskav na to temo. Edina, ki je ob sami metodi merjenja klasične kakovosti hotelske storitve vključila še ekološko komponento, je bila dr. Khanova. S prof. Bastičevo sva izdelali vprašalnik s 26 trditvami, ki so se nanašale na ekološko urejenost hotelske namestitve. Rezultati raziskave so bili leta 2012 objavljeni v strokovni reviji International Journal of Hospitality Management pod naslovom Measurement scale for eco-component of hotel service quality. Ta strokovni članek še danes izjemno odmeva, v tem času je bilo objavljenih več kot sto citatov, čez tisoč objav, kar je za takšen znanstveni članek izjemno veliko.«

 

Trženje zdravja postaja vedno pomembnejši del turizma

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300