Ptuj: Umetnice odprle vrata uporabnikom VDC Sožitje
Družba
Tipografija

Nova ptujska galerija Art umetniški atelje v Murkovi 4 je nekaj posebnega. To ni samo umetniški hram treh umetnic (Mojce Lovrec Prezelj, Janje Jozelj, Jožice Zorko Hofmüller), ki želijo novo okolje umetniško obogatiti, temveč s svojim delovanjem in aktivnostmi na stežaj odpirajo vrata tudi ustvarjalnosti ljudi s posebnimi potrebami. S tem ko so uporabniki VDC Sožitje dobili priložnost za svoje delo oz. ustvarjanje v središču mesta, se zanje marsikaj spreminja, ne samo, da širijo svojo socialno mrežo, spoznavajo novo okolje, srečujejo druge ljudi, poskušajo se tudi s prodajo.

Tako so še bolj vključeni v vsakdanjik. Zelo so hvaležni umetnicam za to priložnost. V Art ateljeju v Murkovi lahko Ptujčani in drugi obiskovalci tudi kupijo številne izdelke VDC Sožitje: izdelke iz tekstila iz lastnega progama, iz gline in voščilnice. Sprejemajo pa tudi naročila za izdelke po željah kupca. V okviru reciklaže jeansa pa že nekaj let izdelujejo predpasnike in jeans torbice. Nenehno se trudijo, da bi kupcem ponudili nekaj novega, zanimivega in praktičnega.

Zaradi covid razmer so za zdaj dnevno v ateljeju Marko Hebar, Karmen Meško in Natalija Rep, skupaj s skupinsko habilitatorko v VDC Sožitje Ptuj Rebeko Gulin. Ko se bodo zdravstvene razmere izboljšale, bodo vključili še druge uporabnike VDC Sožitje, je povedala.

Marko Hebar iz nove bivalne enote Žabjak, kjer jih trenutno biva 13, je ob našem obisku vezel vrhnji del otroške okrasne blazine z avtomobili. Pri pletenju kape pa je naredil nekaj napak, zato jo je razparal in se dela lotil na novo. Vedno stremi k temu, da je izdelek brez napak. Ima dekle Darinko, s katero se dobro razumeta. V bivalni enoti bivata skupaj, saj kot osebi s posebnimi potrebami nimata možnosti, da bi zaživela samostojno, in poskušata poskrbeti za svoje osnovne življenjske potrebe.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300