Podravje: Po dveh letih se vračajo prvomajske proslave
Družba
Tipografija

Kres, mlaj, budnice, pohodi … Prvi (in drugi) maj, praznik dela, je pred vrati in po dolgem času bodo po vsej Sloveniji ponovno potekala kresovanja ter prvomajske proslave. Tudi v Podravju.

Po dveh letih se vračajo tudi proslave Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). V Spodnjem Podravju bo prireditev v soboto, 30. aprila, na Panorami pod ptujskim gradom, slavnostni govornik bo Andrej Zorko. Številni se za praznik dela radi odpravijo na bližnji hrib. Tradicionalno je dobro obiskan Jeruzalem, mnoge bo tudi tokrat planinska pot vodila na zahodni vrh Donačke gore, kjer sta postavljena kamniti križ in slovenska zastava. Danica, ki ima Rudijev dom na Donački gori v najemu že 13 let in ki se z letošnjim letom poslavlja, bo za prvi maj pohodnike pričakala z gostinsko ponudbo, glasbena skupina Haloški črički pa je napovedala osvajanje vrha z inštrumenti, k temu pa vabi tudi druge muzikante.

Drugi vrh, ki vabi pohodnike in ki je dobro viden z Donačke gore in praktično celotnega Podravja, je Boč, ki je bil pred leti za mnoge prva izbira za praznovanje praznika delavcev in delavstva. Na travniku pod vrhom se je v devetdesetih letih trlo avtomobilov, šotorov in ljudi. S prepovedjo vožnje v času prvomajskih praznikov pred dvema desetletjema se je ta navada (ki je za sabo pustila tudi goro smeti) izkoreninila, praznovanje praznika delavcev pa se je na Boču spremenilo, kljub temu pa ostaja.

Pred slabima dvema letoma je upravljanje Planinskega doma na Boču prevzel Oliver Čobec, po letu dni delovanja to ocenjujejo kot dobro, za prvi maj pa napoveduje glasbene nastope, igrala za otroke in gostinsko ponudbo. »Na Boču se po dogajalo! Upamo, da bo ravno prav obiskovalcev, ne preveč in ne premalo, in da bodo obiskovalci na Boč prišli peš ali s kolesom,« je dodal.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300