Za projekt Socialna oskrba starejših bi lahko iztržili več
Družba
Tipografija

Iz dveletnega projekta Sodobna oskrba starejših (SOS) bi štirje spodnjepodravski zavodi lahko počrpali 2,6 milijona evrov. Trenutna realizacija je precej nižja, kljub temu da so financirali 27 plač in kupili kar nekaj opreme, ki jim bo ostala tudi po zaključku projekta, med drugim kar sedem vozil, tablične računalnike, telefone, pohištvo ... A po izteku projekta junija letos tega denarja ne bo možno več črpati. Na eni strani bo tako ostal neporabljen evropski denar, na drugi pa veliko ostarelih, ki bodo ostali brez pomoči na domu.

»Seveda si vsi želimo, da bi vsi partnerji v projektu dobili ves razpoložljivi denar, a je bilo to nemogoče. Med drugim nam ni uspelo dobiti zdravnika, ki bi ga zaposlili na projektu, čeprav je bil razpis objavljen. Kar se tiče nakupa opreme, so točno določeni kriteriji in smo denar res lahko namenili zgolj za upravičene stroške. Pri tem so zelo striktni. „Pomembno je na črpanje sredstev vplivala situacija COVID, ki je trajala skorajda dve leti in zaradi katere so bile nekatere storitve okrnjene, tudi sam pričetek izvajanja projekta se je zaradi objektivnih razlogov zamaknil za pol leta. Ob tem bi radi poudarili še dejstvo, da smo s sredstvi karseda gospodarno ravnali, saj gre v vsakem primeru za javni denar, ki po našem mnenju ni namenjen samo čim višjemu črpanju za implementacijo različnih projektov," pojasnjujeta Andreja Potočnik, strokovna vodja projekta SOS, in Vesna Šiplič Horvat, direktorica DU Ptuj.

Za kaj in kako so posamezni partnerji porabljali sredstva

Dom upokojencev Ptuj je za potrebe tega projekta zaposlil 17 delavcev, Zdravstveni dom osem, lekarne enega za polovični delovni čas in Center za socialno delo Spodnje Podravje prav tako enega. Velik del skupnih stroškov so predstavljale plače. Zavodi so imeli različno usposobljen kader in temu primerno razvrščene plačilne razrede. Zdravstveni dom Ptuj je doslej za plače izkazal stroške v višini 340.000 evrov, Dom upokojencev 614.000 evrov. Realizacija pri preostalih dveh partnerjih je bistveno nižja. Zraven tega pa so si partnerji zagotovili tudi precej opreme, ki jim bo ostala po zaključku projekta.

Pa naj župani povedo, koliko so občine prihranile?

Ker se projekt SOS junija izteka, je vodstvo Doma upokojencev Ptuj županom na zadnjem kolegiju skušalo predstaviti eno izmed možnih variant za nadaljevanje projekta, po kateri naj bi stroške v prihodnje financirale občine. A predlog, da bi vseh 16 občin prispevalo enak delež je razburil žetalskega župana, ki je njihov predlog označil celo kot protizakonit. Na očitke Potočnikova odgovarja, da so zelo podrobno predstavitev pripravili na lokalnem projektnem svetu, ki se ga je udeležilo samo pet predstavnikov občin (od tega samo dva župana): "Tam smo jim bili pripravljeni odgovoriti na vsa vprašanja. Na samem kolegiju so nas omejili na pet minut govora, na lokalnem projektnem svetu pa na eno uro. Na lokalnem projektnem svetu smo predstavili tudi podrobno finančno analizo, koliko so naši uporabniki (občani teh občin) v tem času prihranili in koliko bi sicer morali prispevati za naše storitve. Mesečno bi se strošek gibal od najmanj 118 evrov (kar je pol ure na teden), pa vse do 743 evrov (dnevna nega in enkrat na teden fizioterapija). Sprejeli smo 220 uporabnikov."

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300