Zgodba Herbersteinove kleti: Edini cilj – butična pridelava in kakovost
Družba
Tipografija

Zgodovina vin Kaučič je vezana na Herbersteinovo klet. Alojz Kaučič jo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kupil za shranjevanje svojega vina za gostilno. Pred tem pa tudi že manjši vinograd. V tistih časih se je v njegovi gostilni prodalo veliko vina, nekaj deset tisoč litrov letno. Vino pa so začeli stekleničiti leta 1982, najstarejša buteljka, ki jo je še danes mogoče kupiti, je sovinjon. Trgan je bil leta 1982, ustekleničen pa leta 1983. Uspešno vinogradniško in vinarsko zgodbo, ki jo je začel Alojz v Herbersteinovi kleti, danes nadaljujeta njegova hči Sara Kaučič Božič in njen mož Sebastjan Božič kot mlad prevzemnik.

Sara ob tem pove, da so bili vinogradniki že predniki po očetovi in mamini strani, kjer so bili tudi začetniki trsničarstva. Tako je njihova vinogradniška in vinarska zgodba stara že čez sto let.

Vinska trta večinoma vseh sort (šipon, renski rizling, laški rizling, rumeni muškat, sivi pinot, traminec ...), je posajena na 1,8 ha površin na treh lokacijah, v Bodkovcih, za kletjo in nekaj malega za hišo v Juršincih. Pridelava vin Vinogradništva Kaučič-Božič poteka na tradicionalen način, večino dela v vinogradu opravijo ročno. Trudijo se, da bi bilo vino pridelano čim bolj naravno, s čim manjšo uporabo zaščitnih sredstev, vreme pa je tisto, ki narekuje njihovo pogostost uporabe. Preša je pnevmatska, takšna, kot je bila, jo uporabljajo še naprej. Zaradi dobre mikroklime v kleti ne potrebujejo klimatskih naprav. Vse pridelano vino ustekleničijo kot zvrst in couve.

Vinogradništvo Kaučič-Božič (Herbersteinova klet) je na vinskih ocenjevanjih začelo sodelovati prejšnje leto. Za sovinjon so v Gornji Radgoni prejeli srebrno priznanje. Zaradi epidemije v zadnjih dveh letih tudi ni bilo veliko ocenjevanj in vinskih dogodkov, na katerih bi se lahko predstavili. Letno napolnijo nekaj tisoč steklenic buteljčnega vina, ki ga je treba prodati. Najlažje ga prodaš, če hodiš na vinske sejme, kjer se lahko tudi izkažeš s prejemom priznanja, sta povedala Sara in Sebastjan.

Kakovost traminca prepoznali doma in na tujem

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300