Mladi Ptujčani navdušili s projektom o Parzivalu
Družba
Tipografija

Projekt Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mladi oživljajo legende zgodovinskih mest je prinesel 13 mladostno in inovativno oživljenih legend zgodovinskih mest Slovenije. Zanje je zaslužnih več kot 200 mladih s svojimi mentorji. Zagotovo so to zgodbe, ki morajo postati del turistične oz. kulturne ponudbe v mestih, kjer so nastale in kjer so jih mladi oživili. Zelo je navdušila ptujska zgodba z naslovom Parzivalov dotik tistega nekaj. Oživile so jo učenke OŠ Ljudski vrt, podružnica Grajena, z mentorjem Aljažem Selinškom: Blažka Brlek, Tia Srdinšek, Manuela Kvar, Mia Gojčič Kralj, Tia Mohorič, Enja Kirbiš, Anja Hedl in Dora Skerbiš iz 7. g-razreda, ter Minea Planec, Vita Voda, Lučka Solina in Katarina Simonič iz 9. g-razreda.

„Na Ptuju smo izbrali legendo nesnovne kulturne dediščine: zgodovinski ep in legendo o Parzivalu, ki je močno vezana na Ptuj in njegovo okolico. Del zgodbe je namreč avtor postavil na širše območje naše podružnične šole, našega kraja in bližnje okolice Grajene. Vitez Parzival je sveti gral iskal prav pri nas. Z učenci smo dodobra prepričani, da bi nahajališče lahko predstavljal bližnji grad Vurberk. Avtor na poti iskanja Parzivala med drugim popelje mimo kraja Grajena in potoka, ki nosi isto ime. Na slednje smo zelo ponosni, kajti omemba našega kraja že v 13. stoletju, in to v monumentalnem srednjeveškem epu, predstavlja več kot omembe vreden podatek,“ je prepričan mentor Aljaž Selinšek.

S Parzivalom odkrivajo svoj kraj in njegovo zgodovino

Na grajenski šoli so zelo ponosni, da so pri oživljanju legend slovenskih mest sodelovali kot edina osnovna šola s Ptujskega. Odločili so se, da bodo v projektu sodelovali z gledališko igro o Parzivalu. Scenarij je skupno delo cele ekipe. Razmere so jim to onemogočile, namesto gledališke igre so zato organizatorjem poslali videoposnetke z dano vsebino. Tako učenke kot mentor pa so prepričani, da bo projekt doživel tudi odrsko uprizoritev s širšo vsebino in s še več osebami.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300