Cirkulane: Pristen spomenik haloške dediščine
Družba
Tipografija

Občini Cirkulane je v petih letih uspelo uresničiti ideje o etnografskem muzeju na prostem. Uredili so ga v centru kraja, tik ob cerkvi, in ga poimenovali Park dediščine. Svečano odprtje objekta bo danes (13. maj) ob 17. uri. Jedro muzeja predstavljajo trije tradicionalni haloški objekti: s slamo krita cimprana hiša, hlev in kolarnica s skednjem. S postavitvijo teh objektov so želeli ohraniti originalno stavbo, zgrajeno na način, kot so ga poznali pred stoletji in omogoča vpogled v arhitekturo viničarskega področja v vzhodnem delu Haloz. Vrednost investicije je 228.000 evrov, od tega je 60.000 evrov z naslova Las Haloze; dodatnih 12.000 evrov bodo prejeli z razpisa Aktivni senioriji.

»Muzej nam je uspelo urediti ravno tako, kot smo si zamislili. Z objekti, kmečkim orodjem in opremo ter zbirkami etnoloških predmetov predstavljamo materialno dediščino naših prednikov. Preko različnih aktivnosti, ki bodo potekale skozi vse leto, pa dajemo velik poudarek tudi na nesnovni dediščini, kot so tradicionalna znanja, spretnosti, šege in navade,« je izpostavila županja Antonija Žumbar. V okviru muzeja so uredili zeliščni vrt ter postavili brajde, klopi in čebelnjak, za kar so poskrbela domača društva. Prostor je namenjen različnim dogodkom: degustacije lokalnih dobrot, prodaja ekoloških izdelkov, tematska vodenja, medgeneracijsko druženje (projekt Aktivni seniorji). Prostora pa ne bo mogoče najeti za zasebna druženja, kot so na primer pikniki.

Cene za najem Parka dediščine so že določene. Za osemurni najem bodo društva in javni zavodi odšteli 50 evrov, vsi ostali pa 110 evrov. Vstopnice za enkratni vstop se gibljejo med 2,5 in 3 evre. Park bo vse do konca avgusta odprt ob sobotah med 11. in 15. uro

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300