Bernarda uspešna tudi na najtežji gorski kolesarski dirki na svetu
Družba
Tipografija

Nekaj čez polnoč je 27. avgusta v glavno mesto Kirgizistana, Bishkek, na cilj 1900 km dolge enoetapne kolesarske dirke po gorah Kirgizistana, srečno prikolesarila slovenska vzdržljivostna kolesarka Bernarda Jurič iz Pleterij. Gre za najtežjo gorsko kolesarsko dirko na svetu, ki jo je prekolesarila kot druga ženska na svetu v solo kategoriji.

Ponosna in hvaležna je, da jo je prekolesarila kot prva Slovenka. Začetek dirke je bil 12. avgusta ob polnoči v Oshu, južnem delu Kirgizistana. Traso je določil organizator, vmes so bile kontrolne točke, ki so bile časovno omejene. Traso je bilo treba odpeljati in preživeti. Na startu je bilo 170 udeležencev, med njimi 18 žensk, od tega 11 v solo kategoriji, ostale v paru. Bernarda je bila na cilju zelo zadovoljna, traso ji je uspelo prepeljati, v cilj zapeljati kot druga v kategoriji solo. 1900 km dolgo pot je prekolesarilo le okrog 75 kolesarjev.

»1900 km in okrog 37.000 višinskih metrov preko številnih skoraj nevoznih in neprehodnih prelazov – ne samo za koze in osle, tudi za kolesarje. Za enega, dolgega 10 km, sem potrebovala kar šest ur, tudi višje kot 4000 m. n. v. Brez spremstva in pomoči tretjih oseb, v pogojih od skoraj plus 48 stopinj Celzija podnevi do razbijanja ledu zjutraj, orkanskega vetra, snežnega meteža, z masko preko ust zaradi zaščite ustnic.« Tako je Bernarda na kratko opisala pot po gorah Kirgizistana, Svilene gorske ceste, koder so nekoč tovorili svilo.

Tako je v svojo kolesarsko zgodbo vpisala še eno kolesarsko dirko, ki jo je v celoti izpeljala. Človek je zadovoljen in ponosen, da mu je uspelo tudi na tej dirki, ki velja za najtežjo gorsko kolesarsko dirko na svetu. Še bolj kot to pa so jo prevzele naravne lepote Kirgizistana, izjemna in neponovljiva toplina in velikodušnost njenih ljudi.

Brez maske proti opeklinam ni šlo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300