Lenart, Vinička vas: Namesto 200 let stare razmajane cimprače nastaja nova hiška
Družba
Tipografija

Da bo prvošolček Vid s svojima staršema živel v toplem, varnem in zdravem domu, se je znova izkazala slovenska solidarnost. Sosedje, posamezniki, ustanove in podjetja so namreč v rekordnem času združili moči in sredstva, da se bodo lahko Vasletovim v podobi nove hiške uresničile najbolj skrite želje.

Oče Smiljan in mama Suzana še zdaj komaj verjameta, da sta z malim Vidom še konec januarja bivala v dvesto let stari hiši, ki je ves čas po malem grozila, da ne bo več zmogla kljubovati zobu časa in se bo sesedla sama vase, danes pa odslužene cimprače ni več, saj so jo pridne roke dobrih ljudi porušile in na njenem mestu vlile ploščo za novo hišo.

Pohištvo razpadalo od vlage

A pojdimo od začetka. Smiljan je svojo rojstno hišo vzdrževal in obnavljal, kolikor so mu pač finančne zmožnosti dopuščale. Preuredil je sobo, vgradil kopalnico in nova okna, lesena tla zamenjal z betonskimi, nabavil pohištvo. »A kaj, ko vse to delo ni imelo dolgotrajnega učinka; hiša ni bila grajena za današnje bivalne navade, poleg tega je bila streha že tako razmajana in polomljena, da je ob vsakem dežju zamakalo in vlažilo stene, da je omet kar odpadal z njih. Pihalo je skozi vsako špranjo, hiše se ni dalo ogreti, smrdelo je po vlagi, pohištvo je razpadalo …« pripoveduje in dodaja: »Že tako z ženo nisva zdrava, življenje v takih razmerah bi se gotovo kmalu začelo poznati tudi na Vidovem zdravju.«

Zdravstvena kalvarija

Zaradi zdravstvenih težav namreč Vasletova ne hodita v službo. 47-letni Smiljan je invalidsko upokojen, 45-letna Suzana, ki ima 12 let delovne dobe, pa prejema socialno pomoč. Težave z ledvicami so se pri Smiljanu pojavile, ko je bil star komaj 15 let in je živel skupaj z mamo in njeno kmečko pokojnino, leta 1996 pa je moral zaradi kronične odpovedi ledvic na dializno zdravljenje. Začelo se je dolgotrajno in stresno čakanje na presaditev ledvice. Prvo transplantacijo je dočakal šele po dolgih sedmih letih, a mu usoda še kar ni pustila, da bi si oddahnil in mirneje zaživel. »Ledvica se ni obdržala, zato smo čez tri leta postopek ponovili, takrat na srečo uspešno.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:56

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300