Martinovanje po haloško se začenja v petek
Družba
Tipografija

Martinovanju v Halozah že tradicionalno posvečajo veliko pozornosti. Vinogradniki, gostinci, člani turističnih in drugih društev ter lokalnih skupnosti na območju Haloz bodo letos med 4. in 13. novembrom pripravili več kot petnajst različnih dogodkov, večina pa bo vključevala šaljivi krst ali blagoslov mošta, pokušino vina, pogostitev, glasbo in kulturni program.

Videm bo osrednje martinovanje pripravila 4. novembra od 17. ure naprej v prireditvenem šotoru pri Vidovi kleti v Vidmu. Martinovanje bosta pripravili še Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze v Cirkulanah ter Turistično društvo Klopotec Leskovec v Halozah v Zgornjem Leskovcu. Turistično društvo Ptujska Gora, Društvo vinogradnikov in sadjarjev Majšperk in Društvo žena Tisa iz Ptujske Gore bodo na trgu pred ptujskogorsko baziliko ponudili lokalno vino in kulinariko.

Prav posebna izkušnja bosta martinovanji ob etnoloških zbirkah, ki jih prirejajo Etnografsko društvo Tržec na Djočanovi domačiji v Tržcu ter Kulturno društvo Klopotec Soviče-Dravci in Društvo za ohranjanje dediščine Haloz pri etnološki zbirki v Dravcih, Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze pa bo priredilo blagoslov mošta in tradicionalno pospravilo klopotca pri cerkvi sv. Ane v Velikem Vrhu. Martinovanja bodo pripravili tudi vinogradniki po vaseh, npr. v Veliki Varnici in Strmcu, svoja vrata pa bodo odprle še vinogradniške kmetije: Vinogradništvo Cestnik-Vaupotič iz Sedlaška, kmetija Franc Roškar – Kozarčan iz Pristave, kmetiji Pajnkiher iz Dolene in Pintarjevi iz Velikega Okiča.

Tisti, ki bi si ob martinovem radi privoščili kaj res posebnega, boste lahko obiskali tradicionalni mednarodni Martinov balonarski festival v Majšperku v organizaciji občine Majšperk in Balonarskega kluba OPA ali pa se s Planinskim društvom Cirkulane odpravili na 10. tradicionalni Martinov pohod od rojstne hiše Vladimirja Bračiča v Cirkulanah čez Gruškovec in Gruškovski hum. S kulinaričnimi martinovimi meniji se bodo martinovanju pridružile tudi restavracije: gostišče Majolka v Jurovcih, gostilna Pri kostanju na Selah in okrepčevalnica Zelena dolina v Stopercah. Podrobnejši program vseh prireditev si lahko ogledate na spletni strani www.martinovanje.haloze.org (kjer lahko opravite tudi rezervacijo) ali se pridružite Facebook skupini Turizem Haloze, da boste o dogodkih v Halozah obveščeni vse leto.

Direktor Turistično informativnega centra Haloze, ki deluje v sklopu podjetja Halo, Jernej Golc pravi, da je program martinovanja letos res pester in bogat: »V zadnjem desetletju turistični ponudniki in vinogradniki v Halozah namenjajo posebno pozornost ohranjanju martinovanja kot praznika vinogradnikov, ki temelji na dolgoletni tradiciji, da je lastnik kmetije na martinovanje povabil delavce, ki so skozi leto težko delali v vinogradih. Martinovanje v Halozah dobiva vse večjo prepoznavnost; v tem času Haloze po zidanicah in kleteh zaživijo, iz vinogradov se pospravijo klopotci, ob vinskih sodih pa se sklenejo prve pogodbe s kupci za vino letnika 2016. Poudarek martinovanja je na spoštovanju do pridelave vina, kulturi pitja vina in tradicionalni haloški kulinariki.«

Stari običaji še niso zamrli

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300