Bliža se najdaljša noč v letu, ko Slovenci že tradicionalno trkamo s kozarci penine. Prodaja penečih vin sicer narašča. Ta prestižna pijača je vse bolj priljubljena tudi ob različnih drugih priložnostih ali kar tako – ob kosilu ali sladici. Izbrskali smo nekaj zanimivosti …
Morda se sliši neverjetno, toda prve muškatne penine v Sloveniji so doma prav v Ormožu. Po besedah Sama Simoniča iz vinske kleti Dveri-Pax so se pred približno dvema desetletjema v ormoški kleti po zaslugi enologa Danila Šnajderja lotili pionirskega dela – in ustvarili prvo penino iz rumenega muškata v Sloveniji. Prvi letnik je bil skorajda že pred predstavitveno tiskovno konferenco razprodan. Ljudje so ponj prihajali tudi iz Ljubljane.
Najstarejši in največji pridelovalec penin v Sloveniji so sicer Radgonske gorice z najbolj znanima zlato in srebrno radgonsko penino.
Preberite več v Štajerskem Tedniku